Ce-o mai fi și cu PSD-ul acesta ezitant al lui Ciolacu Zăbavnicul?
Acum spun că nu vor vota niciun guvern minoritar, acum vor să intre la guvernare cu miniștri, acum spun că ar susține un guvern detehnocrați cu puteri reduse, până în primăvară. Explicația social-democraților este că sunt copleșiți de responsabilitatea pentru țară și pentru ieșirea națiunii din marasmul epidemiologic și energetic.
Numai că se zbate în ei contradicția responsabilității în opoziția morală kantiană cu cea a înclinațiilor pentru ciolan, pentru că PSD nu acceptă ciosvârte precum alienații de la USR.
Adică vor ministere importante în care să participe cu miniștri relevanți, pentru a domina guvernarea, deși este greu de crezut că l-ar domina pe generalul Ciucă, acela care a câștigat bătălii nenumărare în țară și peste hotare. Și acum afganii din Kandahar îl mai numesc și ,,Marele Dragon Rubicond”, în amintirea colosalelor sale victorii militare pe câmpurile de bătălie din Afganistan.
PSD ar alege guvernarea și banii în locul unei victorii sigure în primăvară la anticipate
Așadar de ce oscilează PSD, și Marcel Ciolacu în principal, când mai sigur ar fi să promoveze alegerile anticipate așa cum și-au propus în toate Cex-urile lor?
În sondaje sunt la 40%, cu peste 20 de procente în fața PNL. Care mai are o singură șansă să formeze un guvern peste două zile, sau, la anticipate vor obține un rezultat cu cifra 1 în față.
De ce atunci înghesuiala de a intra la guvernare cu liberalii conduși de Cîțu, care i-ar putea exclude din guvern odată ce au trecut iarna iar banii de la PNRR au intrat? Atunci s-ar produce o nouă criză politică similară celei de astăzi, iar tot un guvern liberal ar mai persista, iarăși tot ca în acest moment, cu toată prosteala cu nominalizarea noilor sau vechilor premieri repetându-se.
Social-democrații ar ieși șifonați din toată cavalcada excluderii și renominalizărilor premierilor liberali, în timp ce liberalii ar ronțăi mai departe imensele fonduri ale PNRR alimentându-și toată clientela politică, multitudinea de primari și conturile personale externe.
Presiunea intereselor baronilor PSD este mare, pentru că un asemenea colos de partid nu poate rezista mai mult de patru ani în opoziție, structurile sale locale și centrale sunt prea întinse pentru a supraviețui fără fonduri bugetare.
Guvernul de uniune națională, o anomalie politică și morală
Astfel că-și doresc intrarea la guvernare indiferent de riscurile politice la care supun partidul și opoziția. Este pur și simplu neconsistent cu nicio doctrină și nicio știință politică intrarea intempestivă a Opoziției politice la guvernare, pentru a sprijini Puterea.
Opoziția este acolo pentru a se opune Puterii și tendințelor sale autoritariste, sau erorilor sale, deci pentru a o înlocui prin alegeri libere. Împerecherea Puterii cu Opoziția din considerente de criză politică și socială, prin împărțirea unor ministere este deci și incorectă și imorală. Dar ce este moral la politicienii noștri, nimic. În afară de neostoita poftă pentru mirodenia care nu trebuie să se oprească în a le curge în buzunare, nu prea regăsim valențe politice de o înaltă ținută.
Iohannis face din nou pe liderul de partid, în disprețul Constituției
Mai este desigur și președintele Iohannis. Care nu mai dă pe poporul său nicio ceapă degerată. Altfel s-ar fi chinuit să-i explice de ce s-a ajuns în această criză în toiul celei mai groaznice pandemii de la cea din 1918. Și care cunt cu adevărat căile de supraviețuire economice în toată această groaznică perioadă.
Dar mai ales să respecte Constituția mai presus de toate, pentru că ea este garanta libertății noastre sociale. Și-atunci ce caută la Vila Lac să-i convoace pe liberali și pe generalul Ciucă la ordine, când el este mediator între instituțiile fundamentale ale statului, echidistant de toate partidele, prin Constituție, și nu este șeful liberalilor?
Probabil ca să le spună să ancoreze PSD la guvernare până vor găsi un motiv să-l expulzeze. Cam acesta este riscantul joc politic care amenință să lase sâmbătă țara fără un guvern cu puteri complete și fără premierul general, care n-a prea performat pe câmpul de bătălie al negocierilor cu insurgenții useriști și pesediști.
Libiu Mateescu