Governing in the rain
De parca nu simtim profund in propriile oase de mai bine de doi ani de zile, de prin noiembrie 2004, meteorologii ne-au avertizat brusc alaltaieri ca halci masive din harta pluviala a Romaniei se gaseste sub amenintarea codului portocaliu. Specialistii in starea vremii au iesit in ploaie cu o alarma rebegita si depasita; codul oranj s-a instalat in peisaj de cand presedintele Basescu si premierul Tariceanu au declansat intre Palate o gama de fenomene meteorologice pe care natura, chiar asa deviata cum e ea de incalzirea globala, n-are atata imaginatie sa le reverse asupra unei singure tari.
Dupa ce Basescu a aruncat tunete si fulgere asupra sistemului ticalosit care a impilat Romania sub norii negri ai guvernarii PSD, ne-am fi asteptat sa rasara putin soarele si sa arunce lumina asupra afacerilor tenebroase pe care le acuza. La noi, insa, soarele este un fenomen meteorologic confiscat definitiv de PSD. Zambetul eternului presedinte Ion Iliescu, intrerupt doar pe alocuri din exercitarea mandatului, este patentat drept singurul responsabil cu rasaritul de cand adulatorii i-au confectionat sloganul „Iliescu-apare / Soarele rasare”.
In lipsa beneficiilor solare, starea vremii s-a inrautatit nasol in Alianta si, in general, pe tot cuprinsul tarii, in zonele de deal si de munte. Cu extindere si in ariile de ses, ca sa citam integral formula consacrata de buletinele de previziuni. Furtunii in paharul cu apa declansata de marinarul prezident impotriva fostilor guvernanti i-au urmat niste precipitatii dedicate partenerului portocaliu pe care l-a uns in functia de prim-ministru. De cand au inteles ca n-au nici o sansa sa-si aranjeze ploile impreuna, aversele cu scuipati intre cei doi s-au tinut lant. Au urmat descarcari locale de indiscretii despre interventiile prezidentiale sau prim-ministeriale in favoarea diversilor baieti destepti de pe piata energiei. Dezvaluirile au inundat covoarele grele din cele doua Palate, in care increderea acordata de popor la investitura pluteste stinghera si imbibata cu minciuni.
Ca si cand n-ar fi fost de ajuns atata apa, cei doi naufragiati se ameninta cu potopul referendumurilor, pe tema alegerilor anticipate sau de suspendare rapida a presedintelui. Cot la cot cu ei, simpatizantii devotati descarca impotriva adversarilor din tabara cealalta toata rezerva de declaratii si amenintari a pistoalelor cu apa, singura arma admisa in acest razboi de mucava, pandit de inmuiere. Umbrelele politice au deveni prea mici ca sa-i protejeze pe beligeranti de precipitatii: PD si PNL nu mai incap sub acelasi ploier, Basescu descopera ca umbrela pedistilor este prea ingusta sa-l adaposteasca de ce revarsari ii pregateste Parlamentul. In planul doi – dar nu se vede bine din cauza ploii – PSD+PRM+PC agita un umbrar imens de terasa, sub care ii invita pe penelisti, pentru a o pune de o guvernare lipsita de averse.
Cu atatea furtuni in interior, era normal ca niciunul dintre beligerantii uzi pana la maduva sa nu-si arunce ochii pe geam sa vada ce se-ntampla afara. Desi descoperit inca din 2005, cu ocazia cumplitelor inundatii, fenomenul flash-flood (sau viitura), provocat de deversari masive ale cursurilor de apa aparent inofensive, gaseste in primavara lui 2007 matcile raurilor in halul de neindiguire si regularizare de acum doi ani. In ciuda redactarii de maculatura oficiala de avertizari si indicatii de fuga din calea apelor, nici-o primarie din zonele amenintate de raurile mici n-a inceput macar lucrarile prognozate, increzatori probabil in statisticile ce ne pregatesc cel mai secetos an din ultimele zece cincinale. Ministresa Mediului, Sulfina Barbu, e ocupata exclusiv cu calcularea taxei de prima inmatriculare ca sa taxeze administratiile locale pentru indolenta acvatica. Seful statului si primul ministru nici macar nu mai descind in natura, convinsi fiind ca la cata apa vor lua in cizmele de cauciuc de protocol n-ajuta prea mult la reducerea imbibarii pe metru patrat.
Asadar, nu marile cursuri de apa sunt periculoase in noua asezare climatica a Romaniei; asa cum arata o analiza competenta, Dunarea este chiar amenintata cu secatuirea, din cauza interventiilor hidrologice umane. Continuarea lucrarilor de amenajari la raurile vedeta si ignorarea celor neimportante seamana cu strategia prezidentiala de condamnare globala a comunismului si trecerea cu vederea a diverselor practici de jaf local, care vor baga in curand la apa guvernarea portocalie.
Vifor Rotar