Menta (Mentha piperita)
Ca si multe alte plante, menta le-a fost cunoscuta anticilor greci, romani si egipteni.
Are numeroase denumiri populare: borsnita, broastil, camfor, diana, ferent, ghiatma, giazma, giugiuma, ghinta, iarba neagra, iasma, izma de gradina, izma proasta, izma de les, menta, minta, minta de chicusuri, minta moldoveneasca, menta neagra, menta de gradina, menta calului, menta de campuri, menta salbatica, nina de camfor, nina de chicatura, ninca de picusuri, ninta rece, vaestnita.
Creste pe soluri usoare, afanate, bogate in materii nutritive, in locuri aluvionare, turboase si desecate. Este intalnita in intreaga
Menta este o planta perena, rezistenta si care se raspandeste repede, imediat ce ati plantat-o intr-un colt de gradina si i-ati pus la dispozitie destul spatiu.
Infloreste din iunie pana in septembrie. Se usuca In? incaperi bine aerisite sau la soare.
Utilizare in tratarea difetitlor afectiuni:
Uz intern: infectii gastrointestinale, balonari abdominale, diaree, voma, nervozitate, dischinezie biliara, litiaza (calculoza) renala, litiaza biliara, diuretic, depurativ.
Uz extern: reumatism, dezinfectarea cavitatii bucale, oxiuriaza, inflamatiile urechii, guturai, gripa, dureri de cap.
Se poate utiliza ca produse sub forma de infuzie in un intern si sub forma de ulei in uz extern.
·??????? Infuzia: o lingurita de frunze la 200 ml apa clocotita din care se beau 3 ceaiuri pe zi, reci. Doza zilnica pentru menta este de 15 g planta uscata pe zi, ceea ce inseamna echivalentul a trei cesti cu ceai de menta. Practica a demonstrat insa ca depasirea acestei cantitati nu duce la efecte adverse.
Bai: 200 g frunze uscate la 3 l de apa clocotita, se lasa vasul acoperit 15-20 de minute; se strecoara, iar lichidul rezultat se amesteca cu apa calda; se lasa 15-20 minute; temperatura apei din cada trebuie sa fie 37 C.
·??????? Uleiul de menta calmeaza durerile de cap si migrenele atunci cand este aplicat la tample si la ceafa. Frectie preparata din 5 g ulei de menta dizolvat in 95 g alcool concentrat care calmeaza durerile reumatice si mincarimea pielii provocata de urticarie.
·??????? Apa de gura racoritoare, antiseptica si cu proprietati de a corija gustul si mirosurile neplacute; se obtine din 5 g ulei de menta dizolvat in 95 g alcool concentrat.
·??????? Inhalatie in stari gripale manifestate prin laringita urmata de raguseala, uleiul sau spirtul de menta se amesteca cu apa fierbinte. Asupra sistemului respirator actioneaza ca expectorant, fiind indicata in tuse. Are de asemenea proprietati decongestionante si antispasmodice utile in astma, tuse, sinuzita, bronsita, gripa. Se foloseste sub forma de inhalatii, comprese, masaj pe piept.Nu se pun mai mult de 1-2 picaturi, in oricare dintre modalitatile de utilizare. In cazul in care preparati amestecuri de uleiuri care contin si menta, se vor pune cel mult 2 picaturi, deoarece mirosul ei le va acoperi pe toate celelalte.
·??????? beti ceai de menta dupa mese pentru a avea o respiratie placuta si a reduce simptomele de indigestie si balonare;
·??????? Are efect detoxifiant asupra ficatului si stimuleaza secretia bilei, ajutand la digestia grasimilor. Se face masaj pe abdomen.
·??????? Menta este foarte potrivita in stari de oboseala mentala, stres, stari depresive. Atunci cand sunteti in fata unei schimbari majore in viata care va face sa va simtiti nesiguri, menta va va ajuta sa rupeti cu trecutul si sa priviti inainte cu curaj si optimism.
Cosmetica?:
·??????? Folositi infuzia de menta ca pe o lotiune tonica pentru pielea obosita.
·??????? Este un excelent stimulent si tonic general. Ea alunga oboseala pe fond nervos si migrenele. Dupa o zi lunga si obositoare, o baie de picioare cu ulei de menta va face minuni.
·??????? Menta are si efect antibacterian. Poate sa previna si sa vindece pete, puncte negre si acnee atunci cand se aplica pe piele intr-o forma diluata pentru a nu produce iritare.
·??????? In combinatie cu uleiul de pprumb este folosit in tratamentul parului?: diluati trei picaturi de ulei esential? de menta in zece mililitri de ulei de porumb. Masati scalpul o data pe saptamana. Samponati parul dupa ce ati lasat solutia sa actioneze 10-15 minute.
Alte utilizari?:
- adaugati frunze de menta la salate, deserturi si sucuri de fructe ca sa le dati un gust delicious;
- ?un suc de rosii in care ati introdus cateva frunze de menta capata un gust deosebit;
- adaugati cateva picaturi de ulei de menta intr-un vas cu apa fiarta pentru a improspata aerul.