De la 1 aprilie, laptele va fi vandut doar pe baza de cote
De la 1 aprilie, producatorii de lapte vor putea sa livreze materie prima fabricilor de procesare sau sa realizeze vanzari directe numai pe baza unei cote obtinute de la Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL), amenzile pentru nerespectarea regulilor fiind de 1.500 – 10.000 lei.
Producatorii care livreaza sau vand lapte fara sa detina o cota vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei. In cazul in care detinatorul unei cote vinde laptele unui cumparator neaprobat amenda este tot de 1.500 – 2.000 lei, in schimb, daca un cumparator isi asigura laptele de la un producator care nu detine cota amenda este cuprinsa intre 2.500 si 5.000 lei. Cel mai aspru sanctionati – intre 8.000 si 10.000 lei- sunt cumparatorii de lapte crud care fac vanzari fara aprobare.
Pentru controlul producatorilor de lapte, va fi creat un corp de inspectie fie in cadrul Agentiei nationale de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), fie in structura ANARZ, prin delegarea atributiilor de control de catre APIA.
Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de peste trei milioane tone de lapte, pentru vanzari directe si livrarea catre unitati de procesare, iar cererile pentru obtinerea unei cote au putut fi depuse la DACL pana la finele lunii octombrie 2006. Pentru vanzarile directe au fost alocate aproape doua milioane de tone de lapte catre 622.000 de producatori, iar pentru livrarile catre procesatori s-au negociat circa un milioane de tone de lapte pentru 250.000 de fermieri.
DACL analizeaza cererile si decide ce cote sunt acordate producatorilor. Institutia a finalizat analiza solicitarilor care vizeaza livrarea catre fabrici. In perioada 15 martie-1 aprilie este programata incheierea distribuirii de cote pentru vanzari directe.
?
?