Care este strategia Kremlinului în Ucraina!

Care este strategia Kremlinului în Ucraina!

1 356

”Sunt asaltat cu întrebări la care am mai răspuns. Probabil că nu ați citit. De aceea reiau o postare mai veche. Cum e cu operația specială a Rusiei în Ucraina. Scopul demilitarizării Ucrainei este distrugerea sau confiscarea acelor tipuri de arme, care privează Forțele Armate ale Ucrainei de posibilitatea de a rezista. Această sarcină se va încheia când Forțele Armate ale Ucrainei și naționaliștii pur și simplu nu vor mai avea cu ce să lupte.

1. Cunoscând ce forțe are inamicul, în pregătirea bătăliei, comandamentul rus calculează numărul de arme (muniție) care este necesar pentru a scoate adversarul din luptă. Logistica de livrare a resurselor este organizată, trupele efectuează manevrele de intrare în dispozitiv și se realizează interacțiunea dintre forțele și structurile implicate. Toate calculele țin de teoria jocurilor strategice, consacrate de cîteva secole de niște ecuații ale unui oarecare Lancaster. Totul este privit prin prisma sistemelor de deservire cu timp de așteptare limitat, o problemă de calcul a probabilităților. Sau mai pe înțelesul civililor, avem o benzinărie cu un număr limitat de pompe, cu o anumită rezervă de benzină și un flux de mașini, cu o capacitate a rezervorului cunoscută, care trebuie deservit. Timpul de deservire este limitat.

2. Ajunse la reperele planificate (care au constituit, evident, prima etapă a operațiunii speciale), Forțele Armate ruse și-au schimbat ritmul acțiunilor. Mențin poziții avantajoase și lovesc permanent cu foc de la distanță forțele armate ale Ucrainei care au preferat să se ascundă în obiective civile din mai multe orașe mari. Cantitatea cea mai mare de arme și muniții ucrainiene, după frontul din Donbas, sunt în aceste mari orașe.

3. Odată distrus sau capturat un centru mare de rezistență, unitățile ruse degrevate de această misiune se alătură celor care blochează restul centrelor de rezistență ucrainiene. Pe măsură ce trece timpul aceleași efective rusești, de la început, se concentrează pe tot mai puține centre de rezistență și așa mai departe. Căzând ca piesele de domino principalele centre de rezistență, ocuparea teritoriului Ucrainei se va face aproape fără luptă.

4. Menținând ritmul demilitarizării și fără o completare masivă a pierderilor, concluzia ar fi că aproape toate tancurile și sistemele MLRS ale Forțelor Armate ale Ucrainei vor fi eliminat până la începutul lunii aprilie. Sistemele de rachete AA portabile și rachetele antitanc, vor continua să existe și după această dată, în cantități mult diminuate. La aceasta trebuie adăugată distrugerea zilnică a depozitelor de muniție și combustibil, care în mare măsură dezactivează și echipamentele militare, care nu vor mai avea valoare de luptă fără obuze și combustibil. Întrucît rachetele de croazieră rusești lovesc tot mai multe cazarme, baze de antrenament, făcînd cîteva sute de victime zilnic, ele privează armata ucrainiană de luptătorii necesari înlocuirii militarilor morți sau răniți pe front.

5. Scăderea potențialului de luptă al forțelor armate ale Ucrainei se reflectă direct în atitudinea autorităților ucrainene, care, odată cu creșterea pierderilor în echipamente militare și personalul armatei, a început să negocieze cu rușii un posibil acord de pace. Cu promisiunea de a accepta propunerile rusești, pe care la început nici nu dorea să le asculte. Cu toate acestea sunt slabe speranțe ca luptele să înceteze.

6. Există toate motivele să cred că în termenii de mai sus, forțele armate ale Ucrainei, ca forță organizată, vor înceta să mai existe pe la mijlocul lunii aprilie. Primul va cădea Mariopolul, apoi la interval de cîteva zile, Nicolaev Chernihiv și Harkov. Forțele rusești care au asediat aceste mari orașe se vor muta pe frontul din Donbas care va cădea și el rapid. Odesa care nu a fost un obiectiv prioritar, odată izolat de restul Ucrainei, va fi cucerit foarte repede. Acest lucru va permite armatei ruse să meargă pe malul Niprului, cucerind regiunile din vestul Ucrainei. Asaltul Kievului va fi lăsat pentru finalul operației.

7. Etapa de demilitarizare se va termina și Operațiunea specială va trece la etapa de denazificare. Această etapă, cade mai mult în sarcina serviciilor speciale, a organelor judiciare și a poliției. Scopul lor va fi identificarea, reținerea sau neutralizarea tuturor celor care nu doresc să depună armele. Totodată vor fi trași la răspundere cei care s-au făcut vinovați de asasinate pe criterii etnice, ideologice și de altă natură, începând din 2014. De exemplu uciderea sutelor de copii în Donbas, masacrul de la Odesa sau doborârea cursei aeriene malaieziene MH-17”

Autor: Valentin Vasilescu
Sursa: IonCoja.ro

NOTA
Valentin Vasilescu este militar de carieră, având gradul de comandor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.