Agroturism sau kitch?

Agroturism sau kitch?

0 247


Agroturismul risca sa intre in declin datorita pretentiilor de modernitate ale proprietarilor. Acestia, din dorinta de a asigura cat mai mult confort si a se apropia de modul de gazduire hotelier, se indeparteaza semnificativ de traditie si de conceptul de agroturism si se apropie cu pasi repezi de un kitch care scoate din sarite.


Desi s-a ridicat de multe ori aceasta problema, inclusiv de premierul Tariceanu, cu prilejul lansarii masterplanului in turism, lucrurile merg inainte pe acelasi fagas: fara rost, fara strategie si chiar fara o infrastructura adecvata (de pilda statiunea Bran risca sa-si piarda acest statut pentru lipsa canalizarii)


In multe zone, mai ales la Bran, cea mai cunoscuta statiune “agroturistica” din tara, agroturismul are un pronuntat caracter comercial, totul in dauna traditiilor locului. Este o tendinta generata atat de cerintele turistilor romani care vor o vacanta la tara in conditii de confort hotelier, cat si de nepriceperea unor proprietari de pensiuni in a-si pune in valoare afacerea.
Ceea ce ignora proprietarii de pensiuni este faptul ca turistii straini, care ar trebui atrasi in numar cat mai mare, vin pentru a vedea locuri noi, pentru a cunoaste traditiile, portul, arhitectura acestor locuri.


In Viscri de pilda, casele sasesti uitate de vreme, cu arhitectura veche, culoarea traditionala saseasca, respectiv albastru, obloanele din lemn, mobilate cu paturile specifice etajate, cu dulapul de rachiu a carui cheie statea la femei, cu mesele traditionale, cu decoratiuni interioare autentice, reprezinta o atractie deosebita. Cei care le viziteaza vor sa doarma in paturile stravechi, sa admire obiecte din vremuri apuse, sa se plimbe prin locuri neatinse de isteria termopanului, parchetului laminat si a scarilor din marmura.


Mai mult decat atat, oamenii sunt fascinati de gospodariile taranesti, de animalele domestice, sunt incantati sa vada vaci, purcei, cai, sa se plimbe cu caruta. Ca sa dam ca exemplu tot Viscri, veti gasi in cartea de onoare a vizitatorilor unor pensiuni desene facute de copii englezi care au vazut prima oara in viata lor un porc sau o gaina.


In schimb, Branul se degradeaza pe zi ce trece ca statiune agroturistica. Viloaie asezate fara rost, kitchoase si fara nici o legatura cu arhitectura locului, dotate cu sali de biliard si alte fineturi; targuri unde se comercializeaza papusi-vrajitoare, din carpe, lemn si calti, imbracate in costume asazis traditionale, calendare cu iz pornografic, margele, pusculite, pulovere tricotate “la minut”, oua incondeiate si catelusi din lemn care misca din cap si coada; whisky in loc de tuica si mancaruri care au de-a face mai mult sau mai putin cu zona : asta ofera la ora actuala Branul, altfel o zona de o rara frumusete si cu o bogata traditie.


In general vorbind, agroturismul devine un fel de afacere tiganeasca, facuta dupa ureche, dupa cum afla proprietarii ca le-ar place parvenitilor din capitala si domnitelor de companie, care ar stramba fitzos din nas daca n-ar curge whisky pe robinetul de la jacuzzi si n-ar urla manelele in boxe.


Reprezentantii agentiilor de turism au alertat autoritatile si proprietarii de pensiuni, avertizand ca exista pericolul pierderii identitatii culturale tocmai prin indepartarea de traditii. Nu poti sa simti, sa cunosti Bucovina, intr-o pensiune construita cu arhitectura stilizata, cu marmura si termopan, la fel cum nu poti simti Delta in case cu acoperis din tabla, cum exemplifica premierul. ?Intr-un documentar de pe Discovery Travel am vazut oameni importand stuf din Romania pentru a da casei cosntruite un aer rustic si pentru a folosi doar materiale naturale. Noi stam cu stuful langa noi si punem onduline sau mai stiu eu ce!


Poate ca ar trebui mai multa atitudine din partea tuturor pentru ca lucrurile sa intre pe un fagas normal.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.