Reactii externe la suspendarea lui Basescu
Asa cum era de asteptat, suspendarea presedintelui roman a determinat multe comentarii in presa straina, precum si din partea oficialilor din alte tari.
Agentia Reuters crede ca votul din Parlament duce la adancirea problemelor politice din tara noastra. Reuters observa ca problemele politice pot impiedica tara noastra sa primeasca fondurile de miliarde de euro provenite de la Uniunea Europeana. Romania ar putea asista la refuzul acceptarii deciziilor judecatoresti in restul Uniunii daca lupta anti-coruptie nu continua si chiar ar putea pierde piete de export, in cazul in care cerintele sanitar-veterinare ale Uniunii nu vor fi respectate, mai arata Reuters.
?
In America, Washington Post, celebra revista Forbes, International Herald Tribune si ziare din Chicago sau San Francisco scriu ca popularul Basescu, cel care a facut presiuni pentru continuarea reformelor si integrarea Romaniei la timp in Uniunea Europeana, a fost suspendat pentru ca si-a depasit atributiile constitutionale. Presedintele Basescu va demisiona, precizeaza Forbes, lasand calea deschisa pentru alegeri. Alegeri pe care tot el le va castiga, daca mai candideaza, potrivit International Herlad Tribune.
In Europa, BBC transmite ca, in mijlocul unei crize politice care dureaza de cateva luni, Parlamentul l-a suspendat pe presedinte. Postul britanic de televiziune aminteste de razboiul dintre palate si de promisiunea facuta de Traian Basescu de a demisiona in caz de suspendare.
Cotidienele britanice The Guardian si Financial Times noteaza ca Basescu va candida din nou la alegerile care vor fi organizate in termen de trei luni de la demisie.
Agentiile de presa Reuters, France Presse, DPA sau China Noua au relatat despre votul din Parlamentul Romaniei. Si cele mai mari agentii de presa din Bulgaria au preluat imediat informatia. Novinite precizeaza ca Romania a aderat la Uniunea Europeana in ianuarie si sarbatoreste aderarea prin cea mai grava criza politica de la caderea comunismului
AFP (Franta),
….Venit la putere in decembrie 2004, in fruntea aliantei de centru-dreapta, Basescu, care ramane omul politic cel mai popular din tara, a anuntat ca va demisiona dupa o eventuala suspendare. Mai multe sute de romani s-au adunat joi dupa amiaza la Universitate, in centrul Bucurestiului, pentru a protesta contra suspendarii de catre Parlament a presedintelui Traian Basescu.
Agentia de presa ITAR-TASS
La reuniunea de astazi a celor doua Camere, Parlamentul Romaniei a votat pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Dupa indelungate dezbateri furtunoase, in favoarea suspendarii sefului statului roman s-au pronuntat 322 de parlamentari.
Agentia Tanjug
Parlamentul Romaniei l-a suspendat astazi pe presedintele Traian Basescu pentru actiuni neconstitutionale, au anuntat astazi reprezentanti ai Parlamentului. Prin suspendarea pentru care au votat 322 de parlamentari, in timp ce impotriva au fost 108, se deschide calea pentru referendum pentru revocarea din functie a sefului statului in termen de 30 de zile.
FINANCIAL TIMES
Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, joi, pe baza acuzatiilor de conduita neconstitutionala, adancind situatia politica nefasta a tarii si ridicand perspectiva unor noi alegeri prezidentiale.
Demersul a adancit disputa politica interna din nou-venitul balcanic al Uniunii Europene, despre care analistii spun ca ar putea intampina dificultati in intrunirea cerintelor privind reformele structurale si pregatirea pentru absorbtia a miliarde de euro sub forma de asistenta.
Polskie radio
Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu din functia de sef al statului. Opozitia de stanga il acuza de grave incalcari ale Constitutiei…
El nu se teme deci de infrangere in eventuale alegeri. Nu se stie insa daca opozitia ii va permite sa candideze. Politicienii de stanga vor sa-l aduca in fata justitiei pentru incalcarea Constitutiei si a unor presupuse infractiuni, pe care le-ar fi comis in timpul exercitarii functiei.
?
Oficialii europeni de la Bruxelles s-au aratat ingrijorati de ceea ce s-a intamplat in Parlament, acestia apreciind ca suspendarea sefului de stat roman ar putea incetini reformele in domeniul justitie si ar putea arunca Romania cu decenii in urma.
Un alt oficial european, Markus Ferber, s-a declarat mai mult decat dezamagit fata de criza poltica actuala din tara noastra. Acesta a adaugat ca suspendarea presedintelui nu este mesajul pe care il asteapta partenerii Romaniei din Uniunea Europeana
?
Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat ca trebuie sa respecte toate deciziile luate de Romania, de Parlamentul roman, de Curtea Constitutionala, dorinta sa profunda fiind ca situatia politica sa nu blocheze reformele. „Singura mea dorinta este ca reforma sa continue. Stiti foarte bine cat de importante sunt continuarea procesului si a reformelor, asupra carora vom raporta in iunie, mai exact in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si consolidarea reformelor”, a afirmat comisarul european pe probleme de justitie si afaceri interne.
?
?Maria Calugaru
?