Sasii ardeleni: marire si decadere (I)

Sasii ardeleni: marire si decadere (I)

0 275

Primii colonisti, aparatori ai Regelui Ungariei


In timpul cuceririi Transilvaniei de catre unguri, realizata in mai multe etape (secolele X-XIII), regii unguri au chemat in tara colonisti germani. Cei dintii s-au stabilit in secolul al XI-lea pe Dunarea de mijloc. In secolul urmator, regii arpadieni au chemat colonisti germani care s-au stabilit in Slovacia si Transilvania. Cancelaria Ungariei a denumit aceste grupuri „sasi”, desi ei proveneau in majoritatea lor din Episcopatul Koln. In drumul spre Ardela ei s-au oprit cativa ani in arhiepiscopatul Magdenburg, pentru ca apoi prin Silezia si Spiss sa vina in Ardeal.


Regele G?za al II-lea (1141-1163) a fost cel care a determinat stabilirea sasilor transilvaneni in podisul carpatic. Chemati pentru apararea Coroanei, ei trebuiau doar sa predea camarii regale o parte din veniturile lor si sa indeplineasca obligatia serviciului militar pentru rege. Primii colonisti s-au asezat in imprejurimile Sibiului si au fost in numar de 2000-3000 de persoane, reunite in cca. 500 de familii.


Sasii erau supusi regelui, adica direct puterii centrale; isi pastrau dreptul cutumiar german si-si alegeau liber juzii. Potrivit Diplomei andreene (1224), data de Andrei al II-lea, sasii stabiliti „de la Orastie si pana la Drauseni” trebuiau sa fie un popor si sa asculte de un jude instalat de rege. Incepand cu secolul al XIV-lea, autonomia domeniului autoadministrat de sasi s-a extins neintrerupt pana ce, in 1486, Matei Corvin a poruncit unirea tuturor sasilor aflati pe „pamantul craiesc” in „Universitatea saseasca” (Universitas Saxonum), potrivit dreptului sibian.


Chiar daca aceasta data nu reprezinta anul de nastere al poporului sasesc, ea este un eveniment important in procesul de formare al sasilor din Transilvania ca natiune politica. Astfel, ei formau una din cele trei categorii statale – alaturi de nobilimea maghiara si de patura superioara secuieasca. Transilvania era singura tara europeana, in care Adunarea Legiuitoare (Adunarea starilor politice) era constituita dupa criterii etnico-nationale.


?


Intemeierea comunelor sasesti


Comunele sasesti au fost intemeiate, apropape in totalitate, in jurul anului 1300. Intemeietorii de sate au fost mai cu seama greavii ereditari, ca de exemplu cei din Calnic, Petresti (Sebes), Ocna Sibiului, Apoldu de Sus si Talmaciu, iar in Ardealul de Nord, cei din Rodna si din Bistrita. ?Datorita lor a fost colonizata regiunea Secaselor pana la Mures si au luat fiinta unele asezari in spatiul dintre scaunele sasesti de pe pamantul Coroanei. Concomitent au fost atrasi colonisti germani si nobili maghiari, populandu-se astfel zona din imprejurimile Malancravului. Prin acest val de colonizare au luat fiinta satele dintre cele doua Tarnave si din Transilvania de Nord.


Pentru a atrage colonistii, seniorii clericali si nobiliari le-au facut importante concesii, astfel incat acestia au avut aceleasi conditii economice ca pe pamantul regesc. Cu timpul insa, statutul lor juridic si economic s-a inrautatit, in comparatie cu al celor de pe pamantul craiesc.? In cazurile nefericite, sasilor le mergea la fel de rau ca si celorlalti iobagi.


(va urma)


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.