322 – Erorile de la votul cu bile

322 – Erorile de la votul cu bile

0 239

Numele „300 – Eroii de la Termopile” va spune ceva? Chiar daca nu sunteti cinefili inraiti, dar macar va place sa navigati pe Internet, imposibil sa nu fi fost loviti de impactul devastator al reclamei violente la ultimul blockbuster al Hollywoodului. De vreo doua luni incoace, site-urile catorva publicatii ce se respecta gazduiesc trailerul absolut ametitor al peliculei „300 –Eroii de la Termopile”, inspirate de desenele neguroase ale lui Frank Miller. Cel a carui imaginatie tenebroasa a nascut si pelicula „Sin City”, regizata de imprevizibilul Quentin Tarantino, un alt film turnat in negativ intr-o succesiune de imagini care-ti taie respiratia.


Miller si-a exersat talentul de desenator genial si atipic in reconstituirea simplista, violentand memoria istorica, a faptelor temerare savirsite de spartanii condusi de Leonidas. La Termopile, in 480 i.C., armatele grecilor, in numar de 7000 de luptatori, la care s-au alaturat cei 300 de viteji trimisi de Sparta, s-au adunat sa opreasca navala puhoiului de 1.000.000 de persi condusi de insusi Xerxes. Legenda spune ca spartanii au fost abandonati pe campul de lupta de camarazii greci, speriati de raportul de forte net favorabil asiaticilor. Ostasii lui Leonidas, educati de mici in stilul spartan pe care il invocam atat de des, nu s-au clintitit de la Termopile, unde au pierit pana la unul ca sa-i tina in loc pe invadatori si sa permita armatelor Eladei sa se regrupeze


.


Maniera eroic-abuziva a lui Frank Miller de a intepreta istoria in benzi desenate a iscat un val de proteste in Iranul descendent din Xerxes, la fel de mare precum tzunami-ul militar provocat de persi acum 2500 de ani. Iranienii au contestat vehement postura de barbari violenti in care i-a desenat Miller, in contradictie flagranta cu aura de baieti de treaba pe care le-a confectionat-o spartanilor. Pe undeva aveau dreptate, dar acest subiect merita o discutie aparte cu o alta ocazie.


Deocamdata, sa remarcam o coincidenta ciudata a situatiei de la Termopilele grecesti cu cea de la votul cu bilele romanesti. Parlamentarii antibasescioti, obsedati de suspendarea lui Traian Basescu, in ciuda certificatului de buna purtare emis de Curtea Constitutionala pe numele actualului presedintelui suspendat, au fost in numar de 322. Abia cu putin mai multi decat cei 300 de omologi ai lor din Elada antica. Un mizilic de 22, cifra magica in istoria moderna a Romaniei care, nu-i asa, face diferenta si in cazul asta si permite fabricarea celebrelor rime postrevolutionare „cine-a tras in noi?” ori mai proaspetele „ne-au furat pe noi” si „ne-au suspendat si pe noi!”, cum au strigat recent participantii la manifestarile spontane in favoarea presedintelui suspendat.


Asa cum povestea cinematografica a Termopilelor s-a nascut din desene animate, saga bilelor parlamentare este si ea un filmulet cu caricaturi. Personajele care il anima au la dispozitie mai putin de o luna pentru a se agita credibil pe scena Legislativului. Rolurile sunt, insa, putin inversate fata de mitul spartan. Eroii sunt, de fapt, niste erori. „322 – Erorile de la votul cu bile” este povestea a 322 de parlamentari viteji, scosi in fata de interesele oligarhice ale Romaniei, pentru a se opune valului de alegatori ce vor navali la vot in 19 mai sa decida readucerea la Cotroceni a Basescului suspendat.


Si estimarea lui Herodot ca persii numarau un milion de ostasi, cand efectivele asiaticilor erau pare-se de doar 300.000, se preteaza la rastalmaciri: alegatorii ar putea fi in realitate mult mai multi decat le convine PSD & comp. sa recunoasca.


Iar tragismul inclestarii dintre agentii anarhiei asiatice si aparatorii legii, ordinii si democratiei ateniene risca sa vireze trist intr-o melodrama caragialesca. Leonidas al spartanilor va fi jucat in versiune romaneasca de un actor proteic cu 322 de fete, tot atatea replici ale conului Leonida fata cu reactiunea alegatorilor. Grea-nfruntare. Groaznic macel.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.