PENTRU STATUIA CUI A STRICAT GUVERNUL MAGHIAR BANII LA ALBA IULIA …
Gabriel Bethlen, cel cu statuia inaugurata aiurea, la Alba Iulia, de catre prima femeie Presedinte a Ungariei, s-a născut în localitatea Ilia – Hunedoara. Adevarat, tatăl său s-a numit Francisc dar mama sa, pe nume Drusiana Lazăr, era țigancă sadea provenind dintr-o șatra asezata in secuime…
De fapt, avand tenul mai închis la culoare, lui Bethlen chiari se mai spunea de catre romanii covarsitor majoritari in Transilvania „Gaby-Ţiganul”.
Se spune insa ca s-ar fi dovedit a fi un șmecher abil, cu simţ politic si… orientare, mai ales dupa ce s-a căsătorit din interes cu Ecaterina de Brandenburg, care… i-a si succedat în scaunul Principatului Transilvaniei, după moartea sa suspecta de otravire… chiar de catre Kathy!
Ambiţiile lui mascate ținteau insa tronul Ungariei, si cum nu i-a iesit, a incercat, tot cu bani multi, dar cu acelasi insucces drumul spre tronul Cehiei şi… apoi al Poloniei.
Nici unul din aceste vise de țigan arivist nu s-a realizat, pana la urma multumindu-se a fi o perioada macar principe al Transilvaniei, poziţie obtinuta cu bani multi si cu sprijinul turcilor, dar si cu „întretinerea” in Ardeal a unor armate… aliate muntene şi moldoveneşti, trimise pe bani de Radu Mihnea, si Ştefan Tomşa…
Tot cu bani multi a obtinut si confirmarea din partea turcilor ca principe al Transilvaniei în locul usuratecului… Gabriel Báthory, prin primirea din mâinile paşei Skender, pentru un peşcheş mai mare si a însemnelor sarace ale domniei (un steag, o sabie şi un caftan…).
Abia ajuns principe al Transilvaniei, a încercat repede să ajungă şi rege al Ungariei. Pentru acest vis a purtat cu imperialii habsburgi nu mai puţin de trei războaie in care a fost batut zdravan! Ca orice țigan şmecheras şi-a prezentat scopul luptei împotriva Casei de Habsburg nu ca o aspiraţie personală, ci ca pe o luptă pentru libertăţi religioase ale protestanţilor maghiari din Ardeal. Dar cine sa-l creada…
Deşi nu avea cum să reuşească să ajungă rege al Ungariei, el a realizat totuşi unele câştiguri teritoriale, prin faptul că imperialii i-au recunoscut, prin tratatul de la Mikulov, stăpânirea asupra a şapte judeţe limitrofe Ardealului şi i-au acordat o subvenţie în bani, anuală, reintoarsa consistent mai tarziu.
Intre 1618–1620 G. Bethlen a sperat macar să ajungă rege al Cehiei, dar în acest scop nu a reuşit să câştige nimic de la imperialii habsburgi.
G. Bethlen a dorit să ajungă şi singur stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, dar s-a lovit de opoziţia „domnilor autohtoni”, dar si a turcilor, care s-au prins cu cine au de-aface si nu aveau nici un interes să îl lase să întreprindă o astfel de acţiune. Ca urmare, el a păstrat grijuliu pentru mai departe bune relaţii de vecinătate cu domnii autohtoni ai acestor ţări române de dincolo de Carpaţi.
Abil si prudent G. Bethlen, care cunoştea limba română şi-a dat seama de greseala si a acordat câteva înlesniri românilor ardeleni pe timpul domniei sale.
Visurile sale ariviste nu s-au ostoit. Spre sfârşitul vieţii, Bethlen a încercat o data să ajungă rege al Poloniei, dar acest proiect nu s-a mai concretizat, principele murind la doar vârsta de 49 ani, la Aiud, pe 15 noiembrie 1629.
Prof. Deak Andrei & d.d.rujan
Dar ce frizura … moderna are Bethlen asta?
Am fost la Budapest cu masina ,am mers mult si pe jos!
Majoritatea aveau frizura si barba,ca Bethlen din poza…
Doamne fereste sa-l intalnesti noaptea,pe o strada mai …tuciurie!
Bine ca tiganul nu a ravnit la scaunul domnesc Valah fiindca ar fi obtinut usor pe un pumn de aur