Semnificatia populara a lunii mai
Luna mai indica, prin denumirile populare, timpul florilor (Florar, Florariu) si exuberanta vegetatiei (Frunzar). Zicala populara „Mai e Rai” caracterizeaza cel mai propice timp pentru agricultura: suficient de calduros, precipitatii abundente, lipsite de grindina si piatra. Pe ogoare, in livezi, gradini si podgorii activitatea este in toi, iar turmele de oi, cirezile de vite si prisacile dau randament maxim. Sarbatorile populare din luna mai, putine cu data fixa (Arminden, Constandinu Puilor si Ioan Fierbe-Piatra) si mai numeroase cu data mobila (Paste, Pastele Blajinilor, Ropotitul Testelor, Matcalaul, Joile Verzi, Todorusale) cuprind obiceiuri si practici sezoniere specifice primaverii.
Sarbatorile populare care marcheaza aceasta luna sunt: 1 mai: Armindeni, 12 mai: Sf. Gherman, 21 mai: Constantin Graur (Constandinu Puilor), 25 mai: Ioan Fierbe-Piatra.
1 Mai: Armindeni
Numita si “ziua pelinului” sau “ziua betivilor”, 1 Mai semnifica in traditia populara inceputul verii. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul crestin. In unele regiuni din
Armindeniul este de fapt o ramura verde sau un pom curatat de crengi pana aproape de varf si impodobit cu flori si spice de grau, simbolizand un vechi zeu al vegetatiei, care proteja recoltele si animalele. Acesta se aduce din padure cu o zi inainte, iar de 1 Mai se pune in fata casei, unde se va lasa pana la seceris. Din lemnul Armindeniului se face foc pentru a se coace paine din graul nou.
12 Mai: Sf. Gherman (Harmanul viermilor)
Sf. Gherman stapaneste peste insectele si viermii care distrug recoltele, dar si peste furtuni si norii care aduc grindina. De aceea, ziua sa trebuie respectata. Se crede ca daca oamenii lucreaza azi, viermii le vor manca legumele, iar vitele vor face viermi.
21 Mai: Constantin Graur (Constandinu Puilor)
Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena din calendarul ortodox coincide in traditia populara cu momentul in care se crede ca pasarile isi invata puii sa zboare. Constantin Graur este patronul pasarilor din paduri, iar de ziua sa nu se lucreaza, fiind pericol ca recoltele sa fie distruse de acestea.
Aceasta este de obicei ultima zi in care se mai seamana porumb, ovaz si mei.
25 Mai: Ioan Fierbe Piatra