Miting al bolnavilor de cancer
Luni, in fata Ministerului Sanatatii, aproape 300 de bolnavi de cancer din toata tara au cerut autoritatilor sa faciliteze accesul imediat la tratament a tuturor pacientilor.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a solicitat eliminarea procedurilor de aprobare a tratamentelor de catre comisiile de specialitate din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate, proceduri care duc la intarzierea accesului la tratament. Acestia au mai cerut asigurarea calitatii vietii pacientilor prin acces gratuit la tratamente suplimentare, consiliere psihologica, asistenta sociala, accesul la servicii medicale de specialitate si de calitate, prin formarea de noi specialisti in oncologie medicala, nu de medici internisti cu pregatire de 4 luni in acest domeniu.
Alte revendicari: supunerea tuturor proiectelor de acte normative dezbaterii publice pentru un interval de timp suficient (minim 6 luni) pentru formularea unor adnotari si sugestii, aparitia normelor de aplicare a unor acte normative la aceeasi data cu aparitia actului de baza, accesarea fondurilor nerambursabile acordate Romaniei pentru perioada 2007-2013, revizuirea listei medicamentelor eliberate prin circuit inchis si deschis, reactualizarea permanenta a registrului de cancer, introducerea protezelor de san pe lista dispozitivelor medicale asigurate gratuit.
?
In final, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca pana la 18 mai se va infiinta o comisie care va veni in sprijinul bolnavilor de cancer. Acest grup de lucru va fi format din reprezentanti ai medicilor oncologi, ai Ministerului Sanatatii, ai CNSAS si ai bolnavilor de cancer. Comisia va fi sprijinita si de doi reprezentanti ai Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Comisia va avea mai multe responsabilitati printre care monitorizarea derularii programului de cancer, gasirea de noi metode pentru a reduce birocratia din sistem si pentru a aduce imbunatatiri starii actuale a programului.
De asemenea, Eugen Nicolaescu a mai spus ca se va infiinta Institutul de Ocologie de la Iasi. Astfel vor fi acoperite trei zone istorice importante, a spus ministrul Sanatatii. In acest moment, exista alte doua institute la Cluj si la Bucuresti.
?
In Romania exista aproximativ 370.000 de bolnavi de cancer si doar 250 de medici oncologi. Statisticile arata ca de la un an la altul numarul bolnavilor de cancer din Romania creste. Daca in 2001 erau inregistrati aproximativ 290.000 de bolnavi, doi ani mai tarziu numarul a crescut cu 30.000.
In prezent, reprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de cancer sustin ca pe listele medicilor sunt inscrisi 370.000 de bolnavi, dar ca numarul real ar fi dublu. Explicatia este ca multi bolnavi nu se inscriu pe listele medicilor, iar unii dintre ei nici macar nu stiu de ce sufera. Oricum, chiar si dupa statisticile oficiale, Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul deceselor provocate de cancerul de col uterin. In anii trecuti, in medie 1.800 de romance au murit cu acest diagnostic, iar ritmul de imbolnavire este ingrijorator.
?
Maria Calugaru