Echilibru la Brasov – „Da” la urne, „Nu” in CL
Intrigile politice dospite la Bucuresti au intarziat ceva timp inainte de a exoloda in provincie. „Teritoriile”, printre care si Brasovul, se puteau lauda pana nu demult ca reusisera sa prezerve interesele comunitatii locale de influenta nefasta a scandalului peren ce afecteaza la centru relatiile interpartinince, amplificat de apropierea referendumului. Aparenta acalmie si concordie ce domnea local, in ciuda zavistiei centrale, s-a destramat acum doua zile in sedinta Consiliului Local Brasov. Prea indelunga abstinenta pe care si-o impusesera pana deunazi consilierii locali a luat sfarsit cu ocazia votarii proiectelor de pe ordinea de zi. 11 consilieri din arcul politic animat de sentimente antibasesciene au votat impotriva unor propuneri ce vizau prosperitatea comunitatii, carora doar cu multa imaginatie si rea-credinta li se putea conferi vreo tenta politica.
Intreruperea unei colaborari care a avut macar meritul ca n-a creat blocaje in functionarea CL nu inseamna, insa, sfarsitul unei perioade idilice. Sa nu ne amagim. Daca disensiunile nu au atins cotele la care au urcat (sau mai degraba au coborat) la centru, nu se datoreaza maturitatii politice si inaltului spirit civic al politicienilor locali. Oamenii au descoperit, pur si simplu, ca discretia reciproca fata de afacerile si matrapazlacurile celuilalt este mediul cel mai propice pentru derularea in liniste a afacerilor proprii.
Invatatura imediata din gestul celor 11 (daca nu sunt 322 este doar din cauza proportiilor mai modeste a Brasovului fata de dimensiunile Capitalei) este ca unele faradelegi trebuie date in vileag la vremea lor, iar nu tinute prea mult sub obroc. Pentru ca, odata cu ele se acumuleaza niste energii negative care pot sa tulbure rau de tot capacitatea de a judeca limpede. Asa a patit doamna Carmen Tanasescu, sefa ISJ, care s-a trezit ca voteaza impotriva alocarii unor fonduri de la buget pentru investitii in invatamantul brasovean, doar ca sa fie consecventa cu politica de incontrare promovata de PNL-ul din care face parte.
Asa o confuzie au creat optiunile „NU” si „DA” de pe buletinul de vot la referendum, incat nu mai stiu bietii consilieri cand e bun unul si cand celalalt! Si doar le-a zis domnu’ Geoana sa voteze „Da”! Nu mai e pic de disciplina nici in partidele astea istorice.