Salariile restante de la Tractorul vor fi platite pana la 13 septembrie
Vineri, 11 mai, de la ora 12.00, in sala de protocol din incinta SC Tractorul UTB SA din Brasov, str. Turnului, nr. 5, reprezentantii societatii Casa de Insolventa TRANSILVANIA SPRL, firma care a castigat licitatia pentru desemnarea lichidatorului societatii brasovene, au organizat o conferinta de presa cu tema “Lichidarea SC Tractorul UTB SA Brasov – o procedura transparenta”, in cadrul careia s-au discutat probleme legate de situatia uzinei, stadiul procedurilor de lichidare si evolutiile ulterioare ale procesului de lichidare.
?
Coordonatorul asociat al lichidatorului, Andrei Cionca, a asigurat ca, pana la 15 august, Casa de Insolventa Transilvania va finaliza procesul de valorificare a fluxului viabil al uzinei Tractorul, iar angajatii vor primi integral salariile restante pana la 13 septembrie.
Potrivit acestuia, procedura de lichidare voluntara va avea mai multe etape, respectiv inventarierea si evaluarea patrimoniului, stabilirea listei de creditori si vanzarea activelor, urmata de recuperarea creantelor si platile catre creditori.
Fostul director general al Tractorul Titu Serban a afirmat ca cele doua module viabile, fabrica de tractoare si sectoarele calde, vor fi vandute, iar celelalte 40 de hectare ale uzinei, neutilizate la productia de tractoare, vor fi vandute pe bucati.
?
Salariile restante ale fostilor angajati ai Tractorului, care inseamna restante salariale, salarii compensatorii, sporuri, suplimente salariale pe anii 2006 si 2007, reprezinta 16,1 milioane de lei, din care de 4,1 milioane lei de anul trecut, iar 12 milioane de lei din acest an.
Vineri, lichidatorul a semnat un protocol cu sindicatul, prin care s-a oferit posibilitatea ca un reprezentant al sindicatului, respectiv liderul de sindicat Gheorghe Apostu, sa faca parte din comisia de licitatie care va desemna castigatorul in procedura de valorificare.
In urma unei intelegeri cu AVAS, Casa de Insolventa a reangajat 90 dintre salariatii disponibilizati, in principal contabili, gestionari si responsabili tehnici, pentru care este nevoie in procesul de valorificare a firmei, acestia urmand a primi un salariu majorat cu circa 10% fata de cel primit la momentul disponibilizarii.
?
Din datele preliminarii rezulta ca datoriile societatii se ridica la suma de 243 de milioane de euro, suma care include, pe langa salariile restante, datoriile la bugetele de stat si alte datorii, a mai spus Andrei Cionca.
Cionca a mai precizat ca, incepand de vineri, va dura o luna preluarea societatii, apoi 10 zile la AVAS, pentru depunerea documentelor si explicarea derularii tuturor etapelor, apoi procedura de valorificare a activelor.
?
?Maria Calugaru