De Blagovestenie invie toata musca si iarba incepe a creste, pentru ca pamantul atunci e binecuvantat.
CREDINTE
♦ Daca macina cineva faina in aceasta zi, si din faina macinata face mamaliga, si mamaliga aceea o arunca in apa, pestii nu o mananca; iar daca ia faina de aceasta si o presura pe vreun pom, pomul respectiv nu face poame in decursul anului acela. Asa de mare e pacatul de a lucra in ziua de Buna Vestire.
♦ In ziua de Buna Vestire se dezleaga limba tuturor pasarilor pentru a canta, mai ales cea a cucului, care toata iarna a fost uliu, iar la Buna Vestire se preface iarasi in cuc. Cucul canta mereu pana la Sanziene sau pana la San Petru, cand se ineaca cu orz si, nemaiputand canta, se preface iarasi in uliu.
Ca nu cumva cucul sa i surprinda nepregatiti, fiecare are grija sa aiba asupra sa bani, sa nu fie flamanzi sau suparati, pentru ca in decursul anului sa fie tot asa cum i a gasit. Cantecul cucului ofera date despre destinul omului (cati ani mai traieste, in cati ani se va casatori etc.).
♦ Soarele e totdeauna suparat, numai de doua ori pe an e vesel: in ziua de Blagovestenie si in ziua de Pasti. Atunci e asa de luminos si joaca, parca s trei sori. Unii zic ca si de Sanziene e vesel – dar incolo e totdeauna suparat. Ia seama bine cand merge el si vei vedea.
♦ Miezul Paretii e o baba batrana, care vine pe nesimtite si le bate pe femei cu capul de toti peretii.
♦ Femeile tin Miezul Paresimilor pentru a avea mana la pasari. Acele ce o tin zic ca tot anul le merge foarte bine cu pasarile, nu le moare niciuna si ca toata vara pasarile le dau oua multe; iar acele femei ce nu tin aceasta sarbatoare nu mai au nici o bafta, nici un castig de la pasari, caci zic ca altele mor, altele le mananca dihaniile (vulpile, dihorii, puii cei mici ii rapesc hultanii) si care mai raman nu se oua.
♦ Femeile numara ouale si apoi sunt libere a lucra orice. In caz contrar, au credinta ca se izbesc cu capul de pereti. Unele zic ca e ziua peretilor si nu i voie de varuit. O femeie care a innebunit, lucrand in aceasta zi, rostea cuvintele: „Mez, mez, mez Paretii,/ Buf cu capul de pereti!” Si cand termina aceste cuvinte, se batea cu capul de pereti.
OBICEIURI
Pentru bunul mers al vietii si al treburilor: Se obisnuia sa se sloboada albinele printr o potcoava, sa fie tari pasta an ca fieru. Cel care le sloboade nu trebuie sa iasa in ziua aceea din ograda si, dupa ce le a dat drumul, trebuia sa se aseze putin jos, sa nu fuga roii.
♦ Se numara ouale din cuibare nu pentru a vedea cate s au adunat, ci pentru ca astfel gainile se vor oua si mai mult; sau pentru ca ouale stranse pana acum nu sunt bune de clocit, ci numai cele stranse incepand cu aceasta zi. Se face numaratoarea oualor si pentru ca acestea sa nu se strice pana la Paste. Se inconjura casa cu tamaie, ca nici o dihanie sa nu se apropie de casa. Sunt afumati pomii fructiferi. In zori de zi, cel care se trezeste primul din casa ia o oala cu jar in care pune tamaie, iese afara pentru a inconjura de trei ori acareturile si pentru a afuma vitele. In acest timp face zgomot cu niste clopotei legati la picior.
Apoi merge la pomi si, dupa ce face sub ei niste focuri mici, ii examineaza pentru a vedea gradul de rodire. Daca i se pare ca un pom nu are rod, acesta este amenintat cu taisul securei, zicandu i:
„Daca nu rodesti, te tai!“
PREDICTII METEOROLOGICE
Blagovesteniile tin tot anul, si anume: daca in ziua de Blagovestenie va fi frumos, are sa fie anul bun; daca pana la amiaza va ploua si apoi va fi frumos, are sa fie toamna lunga si se vor putea strange painile, dar de va fi ploaie si soare amestecat, nu i anul bun; numai daca de dimineata pana seara e totuna frumos, atunci anul acela e manos, au sa fie toate painile si de toate poamele.
♦ Daca soarele se arata de dimineata, atunci papusoii cei dintai semanati vor fi frumosi; daca se arata cam pe la amiaza, atunci cei mijlociu semanati vor fi frumosi; daca se arata catre seara, atunci cei tarziu semanati vor fi cei mai frumosi.
♦ Daca pe la Bunavestire se afla frunza verde, va fi un an cu belsug.
♦ Daca ouale numarate sunt cu sot, fiicele lor se marita in curand.
Despre vreme: Cum va fi timpul in ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Pasti.
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului roman, Ed. Paideia, Bucuresti, 2001, 2009