Campanie electorala intrata la Apa Brasov
Deliberativul judetean Brasov, adica Consiliul Judetean ar fi avut ce delibera si hotari, doar in cazul in care nu ar fi fost referendum in 19 mai, pe ordinea de zi anuntata a sedintei de plen a deliberativului judetean fiind numeroase pucte de interes administrativ. Numai ca, toata suflarea cea vestita a CJ Brasov a apreciat ca e mai bine sa negocieze electoral arendarea responsabilitii regiei de distributie a apei din Brasov, asta, pentru ca exista riscul pierderii a 111 milioane de euro pentru reorganizarea distributiei de apa din judet
Cu toate ca, o misiva a ministrului de resort, respectiv al Mediului, Attila Korodi, avertiza ca, in cazul unei nesupuneri cu responsabilitati de milioane de euro, in cazul in care Comania Apa (fosta regie de apa a judetului) nu regelementeza identitatate de societate comerciala atunci anumite personaje politice se vor face vinovate de obstructionarea unor planuri tehnice care costa si ele niste bani – in jur de 1 milion de euro ca proiect tehnic – iar pierderile judetului, deci in speta ale companiei s-ar cifra la 111 milioane de euro.
In fapt, este vorba despre fondurile de coeziune de mediu ale Guvernului, care ar putea veni pentru modernizarea structurii de furnizare a apei potabile si canalizare in judetul Brasov, care presupun asocierea CJ cu CL Brasov si cu celelalte consilii locale din judet, cu care Compania Apa are contracte, ca operator regional.
De altfel, termenul dat de minister fiind foarte scurt (21 mai 2007), CJ nu a mai tinut sedinta la cere se astepta, fiind impus de urgenta, un nou proiect al ordinii de zi – soarta Companiei Apa. Restul au fost ignorate, la propunerea Executivului.
Practic, sedinta de CJ a fost politizata pana in maduva oaselor, presedintle liberal al CJ, Aristotel Cancescu, aruncand pisica moarta in curtea democratiilor, desemnandu-l pe Marian Rasaliu, unul dintre vicepresedintii PD ai CJ sa negocieze o varianta de adoptie la cerintele ministerului, cu primarul pedist al Brasovului, George Scripcaru. Electoral, Cancescu si-a aratat disponibilitatea de negociere, dar nu uitat sa spuna: „Nu ma simt vinovat cu nimic pentru situatia actuala. Mi-am aratata disponibilitatea chiar sa cedez municipalitatii Compania Apa. Negocierile cu Primaria brasov au esuat insa, desi fusese la un moment dat vorba ca municipiul Brasov sa ia 30% dintre actiunile noii socitati de distributie a apei”.
Trebuie spus ca sedinta de plen a CJ a ajuns sa fie politizata la maxim, avand in vedere ca mai multi dintre consilieri au luat cuvantul, majoritatea facand interventii de tip campanie electoarala, fiind vorba despre razboiul fostilor aliati PD-PNL. Totusi, independentii Toma Dobrogeanu si Iancu Vespasian Augustin nu s-au lasat intimidati de presiunile democrato-peneliste vadit electorale. Daca Toma Dobrogeanu a mentionat in plen ca „se discuta despre transformarea Companiei Apa intr-un operator regional, in contextul in care este deja operator regional”, Iancu Vespasian a transat:„Nu putem pierde acesti bani. Daca s-ar fi pierdut asemenea suma pe timpul lui Ceusescu, responsabilii ar fi fost impuscati”. De altfel, consilierul in cauza a solicitat sanctionarea conducerii Apa, dar si a Excutivului CJ, considerat responsabil de aceasta situatie in care s-a ajuns.
In contrapartida, primarul Brasovului, democratul George Scripcaru a explicat ca nu-i covine sa dea bani pentru ceva ce nu ii apartine: „Atata vreme cand ni se solicita sa dam bani pentru ceva ce nu putem conrola, nu pot sa ma exprim. Dar, as sugera ca judetul sa se imparta in trei. Adica, o treime sa ia CJ, o treime noi, adica, CL, iar restul primariile implicate in regionalizarea opreatorului de apa”. De asemenea, Scripcaru spune ca nu s-a negociat cu Primaria, iar daca este vorba despre o solicitare a ministrului Mediului, ar fi a saptea, avand in vedere ca au mai fost din partea ex-ministrului de la Mediu, Sulfina Barbu(PD), alte sase anterioare.
Marius Ola