Socul (Sambucus nigra)

Socul (Sambucus nigra)

0 455

 


A venit vreamea socului. Va prezint cateva intrebuintari ale socului.


Socul este originar din Europa si America de Nord.


La noi intalnim socul in zonele muntoase, pe vaile raurilor si paraielor, unde razele soarelui patrund mai greu, iar ciclul de vegetatie al acestei plante este intarziat. Cel mai frecvent intalnim socul in marginile de padure, in zonele limitrofe drumurilor forestiere, in taieturile de padure unde arborii de baza inca nu s-au regenerat si unde arbustii de talie mica se dezvolta luxuriant.


Partile utilizate sunt : florile, fructele.


Florile se culeg la sfarsitul lui mai, cand sunt pe deplin inflorite. Ele se usuca si sunt folosite la prepararea ceaiurilor.


Fructele se culeg la inceputul toamnei, cand sunt coapte si au culoarea indigo.


Radacina este insecticida, bursucii se maseaza cu ea pe balana pantru a scapa de paduchi.


Socul iubeste solul umed, bogat si locurile insorite sau usor umbrite.



  1. Proprieteti :

          Are un efect diureticorante


          Efecte expect


          Extractele de fructe de soc sunt un puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie,


          ajuta la vindecarea majoritatii bolilor degenerative,


          la prevenirea bolii canceroase,


          la combaterea tumorilor benigne,


          prelungesc tineretea biologica.


b.Indicatii:


 Intern


          diuretic


          purgativ


          mareste cantitatea de urina eliminata


          mareste acticitatea glandelor sudoripale


          favorizeaza evacuarea continutului intestinal


          constipatie


          colite de fermentatie


Extern:


          nevralgii


          trigemen


          sciatica


          intercostala


          dureri reumatice


          eczeme


          prurit


c.Mod de folosire:


          Gripa, guturai, sensibilitate la epidemiile de gripa vaccinurile antigripale cele mai sofisticate au acum o concurenta serioasa: tinctura de fructe de soc. Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac deja simtite acum, la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa s-a instalat, luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile musculare, starile de slabiciune.


          Obezitate, ingrasare – se face o cura cu tinctura de fructe de soc, timp indelungat, de trei luni neintrerupt.


          Constipatie, constipatie cronica, colita de putrefactie – se administreaza dimineata, pe nemancate, una-trei linguri de tinctura de soc, diluate intr-o cana de apa. Tratamentul se face vreme de patru saptamani la rand si se poate relua, la nevoie, dupa o pauza de 5-7 zile.


          Herpes – atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand astfel boala ori grabind vindecarea. Un fenomen similar se petrece si in cazul infectiei cu temutul virus HIV, despre al carei tratament vom vorbi in continuare.


          Tratamentul infectiei cu HIV – se fac tratamente de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. Se administreaza 2-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, in cure de 45 de zile, cu o saptamana de pauza, dupa care se reia.


          Pentru imbunatatirea vederii nocturne, – se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.


          Tratarea tumorilor maligne si benigne – o cura de treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2 linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei categorii de afectiuni.


Preparate din fructe de soc


·        Sucul proaspat- se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie.


·        Tinctura-se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool dublu rafinat de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.


·        Tinctuta preparata de firme de produse naturale:


a.      Intern: 30-40 de picaturi de 3 ori pe zi diluate in 50ml apa sau la recomandarea medicului.


b.     Extern: tinctura diluata 1:2 cu apa fiarta si racita pentru badijonari si comprese.


·        Decoct :puneti 50g de flori la 1l de apa. Fierbeti 5 minute, apaoi lasati amestecul sa se raceasca. Se foloseste ca gargara sau ca apa de gura de 4-6 ori pe zi, mai ales dupa mese.


Precautii:


·        Nu mancati fructele crude


·        Nu se recomanda in sarcina si perioada de alaptare.


·        La supradozare pot aparea stari de rau, greata, voma, arsuri epigastrice, obnubilare, insuficienta respiratorie, convulsii.


·        Folosirea excesiva duce la pierderea de potasiu in urina.





COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.