In tara noastra se fura prea mult!

In tara noastra se fura prea mult!

0 849
Anii care urmeaza vor fi unii dintre cei mai grei pentru Romania, din foarte multe considerente, iar in acelasi timp in tara noastra "se fura prea mult", a declarat marti presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, cu prilejul reuniunii Clubului de la Bucuresti, relateaza Agerpres.
Vacaroiu a aratat ca este necesara o autonomie totala pentru Curtea de Conturi, care reuseste sa aduca anual la bugetul de stat aproximativ 700 de milioane de euro in plus.
"Dar suntem departe. Curtea de Conturi are nevoie de autonomie totala, de independenta totala si de ceva surse financiare, pentru ca aparatul singur are o pregatire corespunzatoare si avem o forta umana cu pregatire serioasa si pentru ca e singurul organ care patrunde sub aspectul controlului in primarii in mediul rural", a argumentat presedintele Curtii de Conturi.
Potrivit acestuia, 60% dintre casele si vilele construite nu sunt impozitate, din diferite motive – ori nu e clara situatia terenului, ori nu au autorizatie de constructie. In acest context, fostul premier a pledat pentru identificarea de mecanisme institutionale pentru ca aceia care au furat si au facut bani din aceasta sa-i poata inapoia societatii.
"Pe domeniul achizitiilor situatia este grea si Curtea de Conturi este extrem de exigenta si dura incepand de acum, pentru ca, dupa toate calculele mele, se fura prea mult. (…) Sunt ani grei, e nevoie mai mult decat oricand sa existe un guvern foarte dur si speram ca dupa alegeri sa existe majoritatea parlamentara necesara", a spus Nicolae Vacaroiu, care a adaugat in context ca este necesara totodata revizuirea Codului fiscal, pentru ca are unele inechitati.
"Sunt unele lucruri care te fac sa te intrebi: Domnule, vrei sa sprijini sectorul privat sau vrei sa-l demolezi? Apar tot felul de prevederi subterane, reglementari. Sunt multe de facut", a spus Vacaroiu. El a atras atentia ca "bate la usa" anul 2013 – 2014.
"Dupa parerea mea, vor fi cei mai grei ani ai Romaniei din foarte multe considerente. Faptul ca am intrat pe o guvernanta fiscala pe care o apreciez ca nu avea ce cauta acolo, pana nu-si rezolva statele din zona euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv, care inseamna, fara datoria externa, venituri egal cheltuieli – deci suntem la nivelul anului 2012. Cresterea economica poate duce undeva la 1,5%, tinand seama de baza redusa de la care plecam", a apreciat fostul premier. Presedintele Curtii de Conturi a atras atentia ca Romania are "un mare handicap" – agricultura distrusa.
"O agricultura distrusa in totalitate cu buna stiinta din afara, cu sfaturi aplicate de noi militareste si am ajuns unde am ajuns. O agricultura nu se reface peste noapte. In primul rand, nu mai avem resursa umana, populatia care se ocupa de mediul rural e undeva pe la 70 de ani, nu mai vorbesc de irigatii sisteme", a afirmat Nicolae Vacaroiu, care a reamintit in context ca guvernul pe care l-a condus a investit in sistemele de irigatii si l-a refacut pe cel de la Covurlui, unde acum "nu mai e nimic".
"Din 1996 pana acum a disparut tot", a adaugat fostul premier. Acesta a comentat si faptul ca in trecut cele cinci combinate din domeniul petrolului se ocupau atat cu rafinarea, cat si cu partea de petrochimie, ceea ce permitea scoaterea "rafalelor" de produse de consum imediat, benzina, motorina. "La ora actuala niciun combinat nu mai are parte de petrochimie, am reusit 'performanta' sa le vindem. (…) Acum spunem ca Romania nu mai are resurse", a subliniat Vacaroiu.
Potrivit acestuia, una dintre problemele cel mai greu de rezolvat, care reprezinta chiar "un cartof fierbinte", este suma imensa, de 15 miliarde de euro, rezultata din hotararile judecatoresti irevocabile sub forma de despagubiri in bani pentru fostii proprietari.
De asemenea, fostul premier se intreaba ce se va intampla in 2013, 2014, in conditiile in care credite externe nu se pot face, pentru ca se depaseste deficitul.
Nu in ultimul rand, presedintele Curtii de Conturi a atras atentia asupra pierderilor anuale in valoare de 7 miliarde de euro cu rambursari ilegale de TVA pe facturi false, firme fantoma etc.
Vacaroiu a tinut sa sublinieze ca Romania are o economie subterana dubla fata de cea a Uniunii Europene.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.