Nucul (Juglans regia)

Nucul (Juglans regia)

0 443

Nucul, numit in popor si nucar sau nuc-costeliv, infloreste in luna mai inca dinaintea formarii si aparitiei frunzelor. Frunzele proaspete se aduna in iunie, nucile verzi in mijlocul lui iunie, fructele coapte in septembrie.


Fructul este cel mai bogat in cupru, zinc,iod, fier, potasiu, magneziu, calciu, vitaminele A, B, C si P.


Frunza de nuc are proprietati tonifiante, astringente, depurative.


Coaja verde de nuca stransa ca rezidiu se foloseste pentru alimentarea vitelor si pasarilor, sporind productia de oua


Coaja de nuca uscata este si ea folosita in industrie. Numai un exemplu concludent- folosirea in procesul de colmatarea circuitelor de racire a motoarelor cu explozie ( cutatarea tevilor).


a.      Proprietati


?         Foarte nutritiv


?         Laxativ’antidiuretic


?         Vermifug


?         Drenor limfatic si cutanat


b.     Indicatii


?         Diabetici


?         Vegetarieni


?         Tuberculoza


?         Diaree


?         Litiaza urinara


?         Tenie


?          


c.      Mod de folosite in diverse afectiuni;


?         Ceaiul de frunze de nuc este un mijloc eficace in tulburarile digestive, deci in constipatie si in curatirea singelui. De asemenea, el se intrebuinteaza cu bune rezultate in tratamentul diabetului si contra icterului.


?         O infuzie din frunze de nuc cu adaos la baie este buna contra scrofulozei si a rahitismului, contra osteoporozei si a umflaturilor la os, ca si a unghiilor purulente de la miini si picioare.


?         Baile cu acest adaos ajuta in acnee, eruptii purulente, transpiratia picioarelor si leucoree.


?         Se clateste gura cu aceasta infuzie in caz de stomatiti ulceroasa, afectiuni ale gingiei, gitului si laringelui.


?         O infuzie concentrata din frunze de nuc, adaugat in apa de baie, vindeca degeraturile.


?         In cazul unei caderi masive de par se poate ajunge la rezultate bune, masindu-se mult pielea capului cu acest lichid. Ele este un produs natural execeptional si impotriva paduchilor de cap reaparuti in ultima vreme.


?         Frunzele proaspete alunga si alte insecte nedorite.


?         Din nucile verzi culeste inainte de Sinziene, deci aproximativ pe la mijlocul lunii iunie (nucile trebuie sa poate fi intepate usor), se poate prepara o tinctura de nuci care curata stomacul, ficatul si singele si inlatura hipotonia (lenevia) stomacala si colita de putrefactie. Acesta tinctura este, de asemenea, un remediu execelent contra singelul ingrosat.


?         Tratamentul enurezisului- o felie de paine prajita imbibata cu o lingurita de ulei de nuca, in fiecare seara timp de 15 zile. Daca simtiti un dezgust luati apoi o bombona acrisoara.


?          


Mod de folosire:



  • Infuzie: se opareste 1 lingurita (cu virf) de fruze de nuc taiate marunt cu 1 litru de apa proaspat fiarta si se lasa putin sa stea.
  • Bai si spalaturi: 100 grame de frunze pentru baile complete, iar pentru splaturi 1 lingurita (cu virf) de frunze maruntite la 1 litru de apa.
  • Decoct :se ia o cantitate dubla.
  • Tinctura de nuci: aproximativ 20 nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu git larg; se toarna deaspura 1 litru de rachiu de secara, in asa fel incat sa acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla, bine astupata, se lasa intre 14 si 4 saptamini la soare sau la caldura. Dupa scurgearea acestui timp, continutul se strecoara si se introduce in sticle. Se ia cite 1 lingurita plina in functie de necesitate.
  • Lichior de nuci foarte gustos daca adaugati la nucile verzi 2-3 cuisoare, 1 bucata de scortisoara, 1 baton mic de vanilie si coaja spalata, netratata cu substante chimice a unei jumatati de portocala. 500 de grame de zahara si fierb in 1 litru de apa, se lasa sa se raceasca si sa toarna peste tinctura fiarta.

 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.