Cetatea Histria, monument european

Cetatea Histria, monument european

0 344

Lista Patrimoniului Cultural European se imbogateste cu inca un monument romanesc. Este vorba despre Cetatea Histria, o placa ce marcheaza noul statut al monumentului urmand sa fie asezata la intrarea in Muzeul sitului arheologic. Evenimentul va avea loc cu prilejul celei de a 41-a editii a Sesiunii Nationale de Rapoarte Arheologice. Momentul marcheaza finalul primei serii de monumente din Romania inscrise pe Lista Patrimoniului European.


?


Unul din cele mai importante situri arheologice


Histria (Istria in limba greaca – denumire luata de la fluviul Istros = Dunarea) prospera si se dezvolta timp de opt secole. Asezarea, inconjurata de un puternic zid de aparare, era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 km; strazile erau pavate cu piatra, iar institutiile de educatie fizica = gymnasion si cele cultural-artistice = museion cunosteau forfota obisnuita locurilor de acest fel.


Intemeiata in secolul al VII-lea i.Hr. (anul 657 i.Hr., dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet, Histria a avut o dezvoltare neintrerupta, timp de 1300 de ani, pana in epoca romano-bizantina. Cetatea a fost distrusa de atacurile avaro-slave, in cursul secolului al VII-lea, si, treptat, a fost parasita de locuitorii sai. Histria reprezinta unul dintre cele mai importante situri arheologice ale Romaniei si din zona litoralului Marii Negre.

Palatul Cantacuzino si Ateneul Roman din Bucuresti, Cetatea Histria si Calea Eroilor din Targu-Jiu au fost inscrise, pe 13 februarie, pe Lista Patrimoniului European, dupa o reuniune a ministrilor Culturii din statele Uniunii Europene, organizata la Berlin.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.