Cine baga in traista?

Cine baga in traista?

0 297


?


In 19 mai 2007 Romania si-a fructificat sansa de a nu prelungi prezenta in fruntea tarii, pana in 2012, a unui politician gen (mai corect, de teapa) Basescu, Geoana, Tariceanu (in ordine alfabetica).


Pentru a argumenta, de ce aceasta constitue o sansa sa scoatem din „putul gandirii” presedintelui Basescu cateva gale?i cu …


Pentru inceput gandirea economica


Presedintele ii transmite domnului ministru Berceanu „… stam de vorba cand veti face din TAROM o companie serioasa, adica va face curse lungi”. Tot presedintele comunica natiunii ca doreste ca investitia de la Cernavoda (reactoarele 3 si 4) sa se faca cu capital privat.


Asadar presedintele doreste ca Romania sa investeasca la TAROM unde amortizarea unui avion se face in circa 20 de ani, iar concurenta pe piata este mai mult decat acerba dar nu doreste ca Romania sa investeasca in una dintre cele mai eficiente activitati din tara, productia de „energie electrica atomica”, cu o piata de desfacere asigurata si cu un produs al carui pret este mult sub pretul mediu pe tara .


Oprim gandul ca ar dori sa privatizeze mai apoi flota aeriana (poate pe un euro?), oprim gandul ca productia de energie electrica e o activitate strategica, ne rezumam sa evaluam doar gandirea economica si nu-i dam presedintelui nota de trecere.


Evident este – ?restantier!


?


In continuare gandirea politica.


Omul Traian Basescu s-a zbatut sa intre in Internationala socialista (stanga) apoi s-a zbatut sa intre in familia popular europeana (dreapta), pentru ca in episodul trei sa se zbata pentru a unii un liberal parat (Tariceanu), un social liberal (Stoica), un social democrat pur-sange (Boc) si un popular democrat (Frunzaverde) avand pe post de aracet (liant) un tiitor de conturi la Secu (Stolojan Theodor).


In concluzie se retine zbaterea, (mai ceva ca pestele pe uscat) impresioneaza efortul, dar tot nu trece.


Fara indoiala se mai adauga inca o restanta!


?


In fine sa scoatem o galeata si din gandirea manageriala:


Sa retinem atat suma infima obtinuta din vanzarea flotei (care, atentie, trebuie pusa in corelatie cu sumele relativ mari, cheltuite cu reparatia unor nave doar cu cateva luni inainte de vanzare) cat si decizia de a vinde o casa nationalizata (dupa Legea 10, conform balbei initiale) din patrimoniul primariei pe care o conducea catre … Traian Basescu?!


Din pacate, alta restanta.


?


In fine scurt, foarte scurt sa evaluam si OMUL (politic):


1) Respectuos cu toti conationali si in mod special cu doamnele: „tiganca imputita”


2) Intuitiv ? „domnule Pandrea va urez succes la alegerile pentru presedentia C.S.M.”. Ghinion, pardon, mare intuitie domnul judecator Pandrea INCA nu-si anuntase candidatura.


3) Percepe bine importanta unor profesii – „reporter gaozar”.


4) Ambitios „In cinci minute imi dau demisia” dar nu! Nu, nu renunta. Nu cedeaza si se tine …tare.


5) Impaciuitor „Dau casa din Mihailescu inapoi”.


Probabil ca nu mai vrea domnul Videanu s-o primeasca? inapoi, fiindca si-a tinut presedintele rufele murdare acolo?!


?


GATA, e suficient, asadar daca asa arata omul politic care a castigat cursa nu e clar ca cel putin deocamdata solutia nu poate fi nici Geoana, nici Tariceanu si nici alt om politic?


E clar ca acestia vor fi preocupati sa bage doar in propria traista.


?


Pentru a acumula temeinic si durabil, pentru a baga in traista, Romania trebuie sa-si deschida larg, foarte larg portile pentru tanara generatie, fara sa mai astepte sa „scape” vreun mare om politic,? cate ceva (adica firimituri).?????


Dar atentie sa nu se faca aceasta nici in joaca gen „primii zece tineri politicieni” si nici pentru „Catalini” (viclean copil de casa al unui baron local sau al unui greu de la centru sau al unui …..).


Pentru a evita aceste doua situatii, una din solutii ar putea fi apelarea nu la arbitrii straini ca la fotbal ci la jurii internationale (formate fie din profesionisti independenti, fie din inalti functionari europeni).


In astfel de situatii de cele mai multe ori arbitrariul dambovitean a fost anihilat si valorile autentice au repurtat succese.


Astfel trei romani au triumfat in Europa, unul regizorul Cristian Mungiu a castigat la Cannes marele premiu? Palme d’Or in fata unui juriu de specialisti, altul, Gica Craioveanu – a castigat un loc de consilier la Getafe – prin votul comunitatii locale, al treilea fiind regretatul regizor Cristian Nemescu castigator la sectiunea Un certain Regard tot la Cannes.


Astfel inca sub impresia acestor trei mari si frumoase succese, pentru a nu fi prea radical, voi argumenta, nevoia de tanara generatie, apeland la scrieri mai vechi.


Iata dou? enunturi pentru care consideram ajutorul extern ca fiind necesar din S.O.S. Romania (05. 01. 2007) solicitand in acest sens sprijinul Uniunii Europene pentru:


??????? A stabili destinatiile ?i proiectele de investitii, cu ajutorul specialistilor europeni dupa consultarea opiniei publice romanesti;


??????? A supraveghea prin expertii sai utilizarea fondurilor respective.


De asemenea, tot doua enunturi din Sansa Romaniei (24.04.2007) in care tanara generatie este indicata ca solutia viabila pentru doua mari probleme actuale:


1) Pentru a o valorifica – sansa – (Dumnezeu i-ti da …) Romania trebuie sa cheme in fruntea ei un fiu tanar, puternic, un fiu care terminandu-si studiile gimnaziale prin ani ’90 si-a desavarsit pregatirea profesionala la mari universitati americane si (sau) vest – europene, pentru a face apoi performanta in marile firme ale lumii.


Romania are destui copii care s-au evidentiat la Havard, Cambridge, Princeton, Oxford etc. care au confirmat la Microsoft, Mary Linch, Mercedes Benz, Ford sau Boeing Company etc.


Sa gasim un astfel de tanar sa-si sacrifice cinci ani din cariera lui pentru a fi presedintele tuturor romanilor, sa-l cautam si sa-l rugam.


2) … inlocuirea urgenta a celor sapte judecatori ai Curtii Constitutionale, a caror moralitate si probitate profesionala a iesit foarte „clar” la lumina in aceste zile, cu sapte tineri, eminenti, absolventi de stiinte juridice conform cerintelor de mai sus?


Credeti ca pot fi, mai penibili, mai jalnici, mai GIRUETA?


?


?Reveninand la tema sa spunem ca pentru Curtea Constitutionala o solicitare catre domnul Franco Frattini, comisarul pentru justitie al Uniunii Europene in vederea constituirii unui juriu european ar fi suficienta.


Dar pentru functia de presedinte al Romaniei ca si pentru multe alte functii ce s-ar putea face?


Va propun sa incepem prin „fisarea” cate unui tanar roman de catre miile de cititori ai ziarului din strainatate.


?


Ion Ghe. Cumpana

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.