Cum ti-i bagi pe rusi in casa: solutia Melescanu
Satui sa tot vare gunoiul crizei politice sub presul de la intrare, reprezentantii vizibili ai politichiei dambovitene au schimbat strategia de mascare a deseurilor. Degringolada politica nu mai este reciclata in interior, ci se externalizeaza. Prin ultimele manevre comise la varful clasei politice, scandalului din interior i s-a insuflat o larga respiratie internationala.
Ultimul gest de implicare a alogenilor in politica romaneasca ii apartine actualului ministru al apararii, Theodor Melescanu. Melescanu, desi creditat cu oarece experienta internationala dupa ce a dormitat indelung in posturi diplomatice si ca fost ministru de externe?se dovedeste un gafangiu la fel mare in materie de politica externa precum fostul ministru al Apararii, parasutat disciplinar in fruntea AVAS. Si se dovedeste, in acelasi timp, afectat de sindromul tipic romanesc de a se multumi cu venirea rusilor, dupa ce vesnica asteptare a americanilor s-a dovedit cea mai mare dezamagire pentru romanii contemporani cu cel de-al doilea razboi mondial.?
Cazul lui Mele este, insa, ceva mai grav decat obsesia romanului simplu, astazi de varsta bunicilor, de a sta cu ochii pironiti pe cer, in asteptarea avioanelor de vanatoare F-16. Pentru ca americanii au sosit intre timp. Vor chiar sa infiinteze baze militare solide pe teritoriul Romaniei, in spiritul statutului de parteneri NATO ce sunt cu noi. Nici macar nu e vorba despre celebrele baze ce apartin Scutului Antiracheta, pe care doresc sa le instaleze pe teritoriile Poloniei si Cehiei, pentru a supraveghea agitatia balistica a rusilor. Care scut, se stie, nici macar nu va proteja Romania.
Or Melescanu, dintr-o pornire tovaraseasca specifica partidului care l-a lansat in politica, ii invita pe rusi la manevre comune ruso-americano-romane pe teritoriul Romaniei, ca sa le stinga esticilor suspiciunile legate de americanofilia armatei romane. Ba chiar, intr-un elan nejustificat, ii invita sa faca acelasi lucru si pe teritoriul Bulgariei, fara a avea vreun mandat din partea vecinilor de la sud de Dunare.
„Sa vina rusii!” – asa se rezuma recentul delir al Melescanului, care vrea sa razbune toate gaturile intepenite ale concetatenilor de leat cu el, din vremea cand contemplau cerul in asteptarea inutila si frustranta a americanilor. Ceea ce pare un afront adus istoriei, este de fapt o strategie antimericana si discret proruseasca pe care liberalii o desfasoara din vremea cand Traian Basescu i-a adus cu inconstienta la guvernare. Ne amintim ravna cazona a Athanasiului, pe vremea cand era in fruntea Apararii, de a intocmi calendarul retragerii trupelor romanesti din Irak, inainte ca intentia sa fie macar discutata in CSAT, organul abilitat sa decida in chestiuni de genul asta.
Oricum, nu era nevoie de atata energie liberala pentru a face o figura frumoasa in fata rusilor. Vecinii rasariteni erau de mult introdusi in energia romaneasca, multumita lui „draga Stolo”, care a facilitat concernului rusesc Marco International achizitionarea de energie romaneasca la preturi sfidator de minuscule. Cand Traian Basescu vocifera patetic impotriva colosului energetic rusesc care santajeaza mapamondul cu robinetii de gaz si petrol, simtea probabil de-acasa efectele lipitorii energofage rusesti.
Episodul masonului rus Kondyakov, picat in Romania in plin scandal al suspendarii presedintelui, a dat si el putina credibilitate suspiciunii ca rusii nu sunt straini de incident, iar liberalii si i-ar fi dorit consilieri in problema. Banuiala devine, insa, certitudine, daca privim simpatia liberala pentru investitorii de la Rasarit. Tariceanu insusi, demascator al manevrelor stolojene de favorizare a concernului rusesc Marko, face acelasi lucru pentru privatizarea fabricii de automobile Craiova. Alaturi de General Motors si Ford, interesati de investitie, premierul i-a facut loc si oligarhului rus Oleg Deripaska, nimeni altul decat maharul de la Marko.
Bineinteles ca, in virtutea independentei si suveranitatii noastre, daca vom continua sa ni-i varam pe rusi in economie, in industrie, pe terenurile de aplicatii militare, vom decide liber. Chiar liberal.
Vifor Rotar