Dezabatere – Viitorul Europei partea a II-a
Joseph Daul (PPE-DE) s-a declarat pentru o Uniune capabila sa ia decizii. Rezultatul summitului va trebui sa fie acceptat de toate Statele Membre, si de cele care au refuzat Constitutia si de cele unde procesul de ratificare inca nu s-a incheiat. Textul noului Tratat ar trebui sa respecte principiul proportionalitatii, o personalitate juridica unica pentru Uniune, o presedintie stabila, extinderea votului cu majoritate calificata si obligativitatea aplicarii Cartei pentru Drepturile Fundamentale. Daul a cerut dreptul la o implicare parlamentara mai mare in viitoarea Conferinta Interguvernamentala (CIG) – atat a Parlamentului European cat si a legislativelor nationale. Presedintele P?ttering va transmite aceste mesaj la Consiliul European din 21-22 iunie.
Martin Schulz (PSE) a declarat ca viitorul summit european este legat de insusi viitorul Uniunii. „Exista un risc ca reuniunea la varf ar putea duce la o Uniune mai slaba, mai divizata”, dar „puterea noastra consta in unire”. Uniunea trebuie sa faca fata unor provocari de globalizare, in care intra China si India – tari a caror populatie constituie, impreuna, o treime din populatia lumii. Statele Membre, luate individual, „sunt pigmei” in comparatie cu acestea. Schulz a salutat activitatea cancelarului Merkel care, ca fizician, va trebui sa apropie „multe elemente disparate”.
Graham Watson (ALDE): „Schimbarile climatice, securitatea energetica, terorismul international raman provocari fara posibilitate de solutionare, deoarece institutiile noastre de guvernare nu mai sunt potrivite sa se confrunte cu astfel de probleme. Actionand impreuna, Europa ar putea obtine rezultate reale in situatiile in care statele singure nu ar reusi”.
Brian Crowley (UEN): „Oamenii nu vor sa ne vada luand initiative pe care nu avem puterea sa le finalizam (…) viitorul Uniunii Europene, viitorul pe care trebuie sa-l asiguram copiilor si nepotilor nostri, trebuie sa fie mai bun decat cel pe care noi l-am obtinut de la bunicii nostri, ori ei l-au conturat plecand de la ruinele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Sa facem din copiii nostri adultii potriviti pentru secolul XXI”.
Monica Frassoni (Verzi/ALE) si-a exprimat convingerea ca in conferinta interguvernamentale (CIG) ar trebui discutata problema listelor electorale pentru alegerile Europene. „Pentru alegerile Europene din 2009, trebuie sa se inceapa pregatirile pentru utilizarea listelor Europene”. Frassoni a insistat asupra importantei implicarii mai mari a Parlamentului in cadrul CIG, estimand ca „nu este suficient sa fie prezenti doi, trei deputati europeni, ca observatori”. „Doar prin participarea deplina a deputatilor europeni, cetatenii vor putea avea un cuvant de spus in privinta reformelor institutionale comunitare”.
Helmuth Markov (GUE/NGL): „Sa reusim impreuna, a spus Steinmeier, dar …impreuna cu cine? Unii vor ceva, altii altceva, nimeni nu stie incotro ne indreptam” (…) „Nu exista un acord intre cele 27 State Membre”.
Jens-Peter Bonde (IND/DEM): „Constitutia e ingenuncheata (…) iar Uniunea nu mai poate fi considerata o democratie parlamentara” deoarece „fara indoiala, legislatia prezentata de functionarii publici si de cei din organizatiile de lobby a pus capat democratiei parlamentare”. „Trebuie sa ne reintoarcem la lucru pentru a obtine o Constitutie care sa reprezinte o democratie reala”.
Ashley Mote (ITS): „Constitutia a inversat in totalitate relatia dintre Uniunea Europeana si Statele Membre, intre cei care guverneaza si cei guvernati”. Despre Uniunea Europeana, Mote a precizat ca „ea ar trebui sa fie un prieten, nimic mai mult”.
Jana Bobosikova (NI): „Orice tratat nou trebui sa asigure participarea egala a tuturor celor implicati. Legitimitatea Uniunii va depinde de egalitatea intre Statele Membre si intre cetateni”.
Raspunsul Consiliului si Comisiei la dezbatere
In incheierea dezbaterii, reprezentantul Consiliului, Frank-Walter Steinmeier, a declarat: „Summitul trebuie sa se soldeze cu succes. Nu exista alternativa. Daca vor exista propuneri, ele vor fi date publicitatii”.
Din partea Comisiei Europene, vicepresedintele Wallstr?m si-a exprimat increderea ca „institutiile europene merita o a doua sansa”. „Nu ne putem permite inca un esec”. Institutiile au responsabilitate comuna in a explica cetatenilor cum s-ar putea combina negocierile interguvernamentale cu ascultarea opiniei publice. Wallstr?m a acceptat, totodata, faptul ca Parlamentul ar trebui sa fie pe deplin implicat in discutiile din cadrul conferintei interguvernamentale.