Sanzienele prezic viitorul?

Sanzienele prezic viitorul?

0 351

Inceputul anului corespundea la unele popoare cu inceputul sau sfarsitul ciclurilor biologice ale plantelor si animalelor de pe urma carora isi castigau existenta.

Marcand perioada parguirii si coacerii cerealelor, deci perioada incheierii ciclului biologic al celor mai importante plante alimentare cultivate de om, zilele de Sanziene, Sfantul Petru si Rusalii au asimilat un ritual ancestral sezonier, asemanator celui de inceput de an.

Principalele sarbatori ale verii se impart in doua categorii:

cu data fixa (Sanzienele-24 iunie si Sfantul Petru-29 iunie)

– cu data variabila (Rusaliile) in functie de zilele de Pasti.



Sarbatoarea Sanzienelor, marcand solstitiul de vara, dadea prilej la numeroase practici de divinatie, de prospectare magica a ceea ce se va desfasura in viitorul apropiat sau indepartat.

Cea mai obisnuita metoda consta in impletirea unei coronite de flori si aruncarea ei de catre fete sau baieti, peste casa sau peste ocolul vitelor. Cununile fetelor erau impletite in forma rotunda, cele ale baietilor in forma de cruce.

Daca cununa ramanea pe acoperis, celui care a aruncat-o ii mergea bine tot anul urmator, daca, dimpotriva, cununa cadea, era semn rau.

 

Din intreaga flora spontana a Romaniei, sanziana este cea mai indragita floare, mai ales din punct de vedere simbolic.

 

Pana in zilele noastre, in Maramures infloritul sanzienelor indica momentul favorabil pentru cositul fanului si inceputul secerisului.

 

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.