Zilele Codlei – Kronenfest
Sambata, 16 iunie 2007, Primaria Codlea organizeaza Zilele Codlei – Kronenfest. Organizatorii spera ca si cea de-a VI-a editie a „Zilelor Codlei” sa atraga toti locuitorii orasuluiu, turisti, dar si sa-i determine pe sasii plecati in Germania sa se intoarca acasa pentru a participa la maialul organizat odinioara chiar de ei sub numele de „Kronenfest”. Sarbatoarea este organizata de Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local Codlea, Centrul de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Brasov, Casa de Cultura Codlea, Clubul Sportiv si Clubul Elevilor din Codlea, scolile din municipiu si Forumul German. Organizatorii se straduiesc in fiecare an ca sarbatoarea sa fie cat mai atractiva si sa promoveze autenticitatea portului popular roman si german.
Parada portului popular
Primarul municipiului Codlea, Alexandru Popa, sustine ca o importanta deosebita in derularea evenimentului o are fanfara din localitate care este urmata de parada portului popular, formata din zece ansambluri folclorice din judet si ansamblurile din Codlea. Membrii ansamblurilor poarta costume populare autentice, unele fiind de sute de ani, transmise din tata in fiu.
In orasul Codlea functioneaza Forumul German in cadrul caruia activeaza Ansamblul Folcloric German, coordonat de un roman, vorbitor de limba germana. Totodata, exista un comitet de coordonare a activitatii, in frunte cu preotul Bisericii Evanghelice din localitate.
Dansul melcului
Evenimentul se afla la a sasea editie de cand a fost preluat si organizat de Primaria Codlea, dar el este mult mai vechi si a fost preluat de la sasi. Specific sarbatorii „Kronenfest” este Dansul melcului, care are loc de fiecare data pe un teren pregatit anterior si care are forma unui melc. Tot aici mai exista un catarg pe care se organizeaza intreceri. La eveniment participa romani, maghiari, germani si romi, deci toate etniile care convietuiesc in oras.
Sarbatoarea florilor
Kronenfest este o sarbatoare a florilor, a vegetatiei abundente, ce aduce speranta in rodnicia pamantului. Sarbatoarea are la origine un obicei sasesc numit „Kronenfest”. Punctul culminant al manifestarii este inaltarea catargului. Sarbatoarea se inscrie in ciclul manifestarilor de peste an si marcheaza perioada de trecere, de schimbare a anotimpurilor, de la primavara la vara.
Laura Moise
?