Tinovul Mohos se poate vizita

Tinovul Mohos se poate vizita

0 552

Incepand de sambata turistii pot pot vizita Tinovul Mohos, ?o mlastina situata la 1050 m altitudine, care se afla in craterul geaman al Lacului Sfanta Ana. Acest lucru este posibil datorita unei punti din dale de lemn, care permite accesul in zona mlastinoasa.


Si pana acum se putea vizita, insa doar cu ghid, intrucat portiunile de uscat alterneaza cu mlastinile, care, acoperite cu muschi, sunt inselatoare, putandu-i inghiti pe cei ce se avetureaza in adancul padurii.


Zona este declarata rezervatie naturala, aici putandu-se inatlani pe langa pini, specii rare, chiar unicat in Romania, din perioada glaciara. Aici cresc mesteacanul pufos (Betula pubescens), merisorul de munte, bradisorul (Lycopodium inundatum) buzduganul (Sparganium minimum), trestia de camp (Calamagrostis neglecta), bumbacarita (Eriophorum gracile), specii de rogoz (Carex elongata, Carex limosa), rachita (Salix aurita), rozmarin de tundra (o otrava rapida si eficienta, care nu poate fi depistata la autopsie) si planta insectivora unica in Romania, “Roua cerului” (Drosera obovata, Drosera rotundifolia), care este de departe atractia zonei. Denumirea plantei vine de la aspectul acesteia, ea parand picurata cu roua. “Picaturile” atrag insectele, care sunt inghitite de micuta planta.


Tinovul Mohos (“lac cu muschi”) a luat nastere, in urma cu circa 3000 de ani. Acest tinov de crater s-a format prin umplerea unuia dintre craterele vulcanice ale masivului Ciomat – Puturosu cu turba, provenita mai ales din muschi turbicoli (Sphagnum) depusa an de an. Lacul cu muschi, cum i se mai spune, este singurul inca activ, dintre cele 267 de tinoave din Romania, si cel mai bine pastrat.


?

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.