România riscă să piardă miliarde de euro dacă ratează reformarea sistemelor de pensii”
Reprezentantul Comisiei Europene care gestioneaza PNRR pentru Romania si celelalte tari, Celine Gauer, a declarat joi la Bucuresti ca Romania risca sa piarda „miliarde de euro daca rateaza reformarea sistemelor de pensii”.
„In aceasta dimineata, impreuna cu colegul meu, Cristian Seidler, am avut o intalnire, in cadrul Comisiilor reunite de afaceri europene si buget-finante, cu reprezentantul Comisiei Europene care gestioneaza PNRR pentru Romania si celelalte tari, Celine Gauer. Am discutat despre unde suntem acum cu PNRR. Sunt informatii foarte importante primite in aceasta intalnire. In primul rand, nu s-a decis si nu s-a trimis nicio solicitare formala de a modifica PNRR, exista mari vulnerabilitati in PNRR in momentul de fata cu privire la doua segmente de investitii: cele energetice si cele medicale”, a anuntat deputatul Iulian Bulai (USR), la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca reprezentanta Comisiei Europene a precizat ca se pot face modificari la PNRR pentru a nu pierde finantarile pana in anul 2026, cu mentiunea ca trebuie sa fie facute acum, daca se doreste acest lucru.
La randul sau, deputatul USR Cristian Seidler a mentionat ca reprezentantii Comisiei Europene sunt la curent cu proiectul de lege initiat de Guvern cu privire la pensiile speciale.
„Acestia erau la curent cu proiectul de lege referitor la asa-zisa reforma a pensiilor speciale, dar si cu amendamentele din Senat si au fost foarte clari – in forma actuala, aceasta lege nu corespunde cu jalonul din PNRR. Am intrebat si cati bani ar pierde Romania daca jaloanele referitoare la reforma sistemelor de pensii nu ar fi indeplinite. (… ) Raspunsul dansilor a fost ca Romania risca sa piarda miliarde de euro daca rateaza aceste reforme. Ei spera ca totusi Romania va indeplini aceste jaloane si va primi banii aferenti, pentru ca are nevoie de acesti bani pentru reforme si pentru investitii. Pe 31 martie, expira termenul limita pentru adoptarea noii legi a pensiilor contributive, iar Guvernul nici macar nu a adoptat acest proiect in sedinta de Guvern. (…)
Romania este intr-o intarziere majora si cu reforma sistemului de pensii contributiv, nu doar cu reforma sistemului de pensii speciale”, a explicat Seidler, citat se Agerpres.
El a mentionat ca pentru cererea de plata numarul 2 din PNRR se solicita reforma pensiilor speciale, iar pentru cererea de plata numarul 3 reforma sistemului contributiv de pensii. (V.T.)