Clasa politica brasoveana (III) – Destinul Roman al PD incepe cu...

Clasa politica brasoveana (III) – Destinul Roman al PD incepe cu Petre, nu cu Traian

0 297

Pentru restabilirea adevarului istoric, trebuie spus ca PD are o doctrina si o istorie independente de Emil Boc. Partidul Democrat a luat fiinta la 6 februarie 1990.


Asa cum il cunoastem astazi, este succesorul Frontului Salvarii Nationale, al Partidului Democrat, al fuziunii prin absorbtie cu Partidul Democrat al Muncii, Partidul Unitatii Social Democrate, Frontul Democrat Roman, Partidul Alianta Nationala si Partidul Pensionarilor si al Protectiei Sociale.


La nivel doctrinar, PD se vrea un partid de centru, republican, pragmatic, modern, reformator, care reprezinta si promoveaza vointa politica, interesele si dezideratele unor largi categorii sociale.


?


Divergentele Iliescu-Roman


Aparut ca o larga miscare de masa in timpul Revolutiei din decembrie 1989, F.S.N. isi incepe existenta documentara la 23 decembrie 1989 prin declaratia program redactata de Consiliul F.S.N. Presedinte al F.S.N. a fost desemnat Ion Iliescu. Ca organ provizoriu al puterii de stat, F.S.N. a format Guvernul provizoriu condus de Petre Roman.


Dupa Conventie Nationala a F.S.N. din 27-29 martie 1992, Petre Roman devine Presedinte F.S.N. Situatia nu este acceptata de gruparea Iliescu, care se desprinde din F.S.N.


Divergentele din interiorul F.S.N. privind ritmul si caracterul reformei au dus la conturarea treptata a doua grupari: gruparea Roman si gruparea Iliescu. Guvernul Roman se afla intr-o opozitie din ce in ce mai accentuata cu majoritatea parlamentara.


La 24 septembrie 1991 minerii din Valea Jiului sunt adusi in capitala pentru a rasturna Guvernul. Dezordinea provocata de acestia a durat pana la 27 septembrie 1991, cand prim ministrul isi depune mandatul, gest interpretat de catre presedintele tarii drept demisie. Fara a emite un document prin care sa legifereze inlaturarea Guvernului Roman, Parlamentul investeste un nou Guvern: Guvernul Stolojan.


?


Constantinescu, propulsat si de PD


Cu prilejul alegerilor generale din 1992, FSN respinge conditiile impuse de P.D.S.R. pentru participarea la guvernare si trece in opozitie.


La 11 mai 1993 F.S.N. fuzioneaza prin absortie cu Partidul Democrat, schimbandu-si denumirea in Partidul Democrat. Din initiativa P.D., la 1 iulie 1993 este creata Alianta Social Democrata. Conventia Nationala din 24-25 octombrie 1994 il realege pe Petre Roman presedinte al P.D. La 27 septembrie 1995 se constituie Uniunea Social Democrata, alianta electorala a Partidului Democrat cu Partidul Social-Democrat Roman.


La alegerile din 1996, conform protocolului, in al doilea tur de scrutin pentru Presedintie, U.S.D. a sustinut candidatul C.D.R., care era plasat pe locul 2. Gratie sprijinului P.D., Emil Constantinescu devine Presedintele Romaniei.


?


Intrari si reintrari la guvernare


P.D. intra la guvernare alaturi de C.D.R., U.D.M.R. si P.S.D.R., detinand, proportional cu scorul electoral, 6 portofolii ministeriale.


Remanierea Guvernului Ciorbea operata in decembrie 1997 a constituit o dezamagire pentru Partidul Democrat, care astepta o remaniere de fond, asumarea esecurilor din 1997 si un program clar de actiune pentru 1998.


La 28 ianuarie 1998, Presedintele Romaniei anunta demisia ministrilor P.D.


La 29 martie 1998, P.D. initiaza o motiune de cenzura care, mai inainte de a fi depusa, determina demisia lui Victor Ciorbea din functia de prim-ministru. Partidul Democrat reintra in Guvern la 17 aprilie 1998, alaturi de C.D.R., U.D.M.R. si P.S.D.R. dupa semnarea unui protocol de guvernare care prevede explicit sarcinile fiecarui ministru. Un an mai tarziu, Petre Roman accepta numirea sa in fruntea Externelor, renuntand la a doua functie in stat, aceea de Presedinte al Senatului.


?


Solutia Basescu


Alegerile locale si generale din anul 2000 gasesc Partidul Democrat in cea mai mare pierdere de imagine. Partidul Democrat trece in opozitie. Petre Roman initiaza demersurile pentru „Alternativa 2004”, alianta electorala PD – PNL – ApR.


Initiativa lui Traian Basescu de a candida pentru presedintia P.D. este considerata singura modalitate de a relansa partidul. Victoria in alegerile pentru Primaria Capitalei il legitimeaza pe Traian Basescu drept cel mai popular personaj al Partidului Democrat.


Cu prilejul incercarii lui Petre Roman de a stabili conditiile pe care P.D. le pune P.D.S.R. pentru a semna protocolul de collaborare, Traian Basescu are prima interventie transanta, inrudita oarecum cu recenta otarare a lui Emil Boc : „Suntem in opozitie. Nu sustinem in nici un fel partidul aflat la putere. Il criticam la fiecare greseala. Asta e sansa noastra”.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.