Contracararea raului de masina, avion, vapor …

Contracararea raului de masina, avion, vapor …

0 275

Multi oameni au reactii din cele mai diverse cunoscute sub genericul “rau de …” sau pur si simplu – “ma simt rau” in masina, aviuo, vapor etc. De ce ni se face rau in masina, pe vapor sau in avion este o intrebare la care specialistii au reusit sa reaspunda si au gasit remedii.
Raul de miscare este o tulburare foarte frecventa a urechii interne, determinata de o miscare repetitiva, cum ar fi deplasarea unei barci pe apa, a masinii sau a avionului in zone de turbulenta.
Dr. Corina Mella, medic primar ORL in cadrul Centrului Medical Unirea (CMU), ne explica cum se produce raul de miscare si cum putem reduce simptomele negative ale acestuia.
Un medicament recomandat pentru diminuarea raului de miscare – Emetostopul
Mentinerea echilibrului in repaus sau in miscare se face cu ajutorul unui sistem complex -sistemul vestibular.

Creierul primeste si analizeaza informatiile venite din 3 directii:
• vederea (aduce informatii legate de mediul in care se afla sau se deplaseaza individul);
• receptorii din musculatura scheletica si din articulatiile trunchiului si membrelor (aduc informatii despre capacitatea aparatului locomotor de a face fata miscarilor sau pozitiei intr-un anumit moment
• urechea interna (aduce atat informatii auditive din mediu, cat si informatii legate de pozitia trunchiului in spatiu in raport cu gravitatia, acceleratia si modificarea permanenta a pozitiei capului, prin intermediul labirintului).
“Daca executam o miscare neintentionata (deplasarea intr-un vehicul, cu avionul sau cu o barca), creierul nu mai coordoneaza informatiile venite de la cele trei organe senzoriale si apare un conflict intre mesajele transmise. De exemplu, calea vizuala percepe miscarea, in timp ce labirintul nu percepe nici o modificare de acceleratie, iar receptorii din muschi, oase si articulatii nu percep nici o modificare de presiune sau vibratii”, explica dr. Corina Mella.
In schimb, atunci cand ne miscam intentionat, creierul comanda miscarile si coordoneaza informatiile primite de la cele trei cai mentionate anterior (ochi, musculatura si ureche interna) si poate realiza controlul echilibrului (adapteaza si compenseaza pozitia trunchiului in raport cu gravitatia), orientarea spatiala si stabilizarea vederii (a imaginii vizuale in momentul dat).
Simptomele raului de miscare sunt: greata, varsaturi, ameteala, senzatie de discomfort, uneori transpiratii si somnolenta. Starea de rau dispare de regula odata cu terminarea miscarii care a generat-o, alteori poate persista o vreme dupa terminarea miscarii, ca o consecinta a readaptarii la mediul stabil”, arata specialistul CMU.
“Doar daca simptomele persista mai multe zile sau daca sunt din ce in ce mai grave de la un drum la altul, se impune un consult de specialitate”, spune medicul.

Recomandari pentru a evita raul de miscare
• Calatoriti intotdeauna pe locul unde ochii vor vedea aceeasi miscare perceputa de urechea interna si de corp! In masina, calatoriti pe locul din fata si priviti in departare, in barca priviti spre linia orizontului, in avion stati la fereastra, privind afara.
• Nu cititi in timpul calatoriei si nu calatoriti cu spatele spre directia de mers!
• Evitati consumul de alimente grase sau care nu va plac inaintea calatoriei.
• Evitati mirosurile puternice.
• Luati un medicament impotriva raului de miscare inainte de calatorie. Se pot administra antihistaminice de tipul meclozinului, la recomandarea medicului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.