Circovii de vara
Circovii de vara sunt forte malefice care trimit stihiile naturii sau animalele daunatoare asupra oamenilor care nesocotesc sarbatorile. Numiti si Circovii Marinei pentru ca sunt sarbatoriti in perioada 15-18 iulie, iar in data de 17 iulie se sarbatoreste Sfanta Marina, acestia aduc diferite boli oamenilor, boli neuropsihice care sunt numite de traditie „Luatul” sau „Lovitul din Circovi”. Oamenii nu muncesc in aceasta perioada pentru a fi feriti de raul care s-ar putea abate asupra lor.
Sfanta Marina si cei trei slujitori ai sai
Miezul verii pastorale este indicat de intervalul de trei zile (15-17 iulie sau in alte zone 16-18 iulie), atunci cand la sate este tinuta cu strasnicie sarbatoarea Circovilor de vara.
Impreuna cu Circovii de iarna impart anul in doua parti egale: vara cea trudnica atunci cand turmele de oi sunt duse spre munti si iarna cea linistita, atunci cand oile se intorc sa ierneze in gospodariile oamenilor.
Exista doua planuri ale acestei sarbatori. Pe de o parte este Sfanta
Zilele Circovilor
Primul dintre circovi este Ciurica. Numele se pare ca are ca punct de plecare expresia veche „a ciurui in bataie”. De altfel, cei care sunt batuti in aceasta zi vor fi batuti tot anul. In a doua zi de Circovi sunt reluate unele dintre activitatile casnice, dar pana la pranz. Totusi nu e bine sa cosi, sa te piepteni sau sa te speli pe cap. Este ziua in care se pot scoate ceapa si usturoiul din pamant, altfel vor putrezi si nu vei mai avea cu ce sa te aperi de duhurile rele din ziua Sfantului Andrei.
Femeile insarcinate respecta cu strasnicie a treia zi de Circovi pentru a nu da nastere unor copii pociti sau bolnavi. Pentru ca este mare pericol de trasnete, nu este indicat sa aduni in curte lemne. Foarfecele se inchide intr-un sertar si se mai scoate abia a doua zi pentru ca folosirea lui atrage dupa sine o multime de nenorociri. Pelinul este la mare pret, fiind un leac eficient impotriva bolilor, alunga puricii, iar zeama de pelin subtiaza si improspateaza pielea obrazului.
La sate, de Circovi se dau de pomana paine si miere. Si tot mierea, simpla sau ca ingredient in prajituri si torturi, nu trebuie sa lipseasca de pe masa in aceasta zi.
Laura Moise