„Targul de fete” de pe Muntele Gaina

„Targul de fete” de pe Muntele Gaina

0 313

„Targul de fete” de pe Muntele Gaina, sarbatoare traditionala romaneasca, va avea loc in acest an in zilele de 21 si 22 iulie. Cu aceasta ocazie, se doreste si amplasarea pe Muntele Gaina a unui bust cioplit in piatra al lui Avram Iancu.


?


Muntele Gaina de altadata


In apropiere, pe Muntele Gaina in fiecare an se organizeaza in jurul sarbatorii Sfantului Ilie (20 iulie), cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber „Targul de fete”. Sarbatoarea reuneste formastii artistice din judetele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad si din alte judete ale tarii, realizand un adevarat festival al cantecului si jocului, al traditiilor si datinilor stramosesti. Originea acestei sarbatori se pierde in negura vremii, Strabo, parintele geografiei spunea ca dacii au un munte “cogaiom” nu prea departe de capitala lor Sarmisegetuza, unde se aduna in fiecare an pentru a aduce ofranda zeului lor. Nu exista certitudinea ca este vorba de Gaina, cert este ca in Muntii Apuseni in urma cu circa o jumatate de secol asfel de sarbatori erau in multe alte varfuri (Calineasa, Dealul Stanii, Capatana, Dealul Marcului, Negrileasa).


?


Vechimea sarbatorii


Targul de fete este mentionat prima data in anul 1816 dar cu siguranta vechimea lui vine din indepartata activitate. Aristotel spunea ca barbarii ca si grecii ofera zeilor locurile cele mai inalte , barbarii fiind socotiti de greci toti cei ce erau in afara Greciei si Romei antice. Vin la targ locuitori ai Apusenilor de pe Crisul Alb, Bihor, Aries, schimband intre ei produsele lor traditionale dar si voia buna si cantecul strabun. Deschiderea traditionalei sarbatori o fac de multi ani tulnicaresele din Avram Iancu , instruite si organizate de pasionata si priceputa prof. Elena Pogan, fiica a satului Tarsa.


?


?


Organizarea si accesul pe munte


Pe scena de pe Munte se obisnuieste ca in fiecare an sa urce ansambluri populare si artisti indragiti de muzica populara. De asemenea pe munte se organizeaza un targ de produse si arta populara care se bucura de participarea mesterilor populari din bazinul Ariesului si Crisului.


Manifestarea se desfasoara de regula sub patronajul Consiliului judetean Alba, Primariei comunei Avram Iancu si a consiliilor judetelor invecinate Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara.


Accesul pe Munte Gaina, la peste 1400 m (Vf.Gaina 1486 m) altitudine, se face din comuna Avram Iancu de pe Valea Ariesului Mic, pe un drum pietruit (11km). Drumul de acces la urcare este separat de drumul de acces la coborare pana in apropierea platoului, de unde drumul devine comun. Pana in Avram Iancu se ajunge pe un drum judetean asfaltat (19km) din localitatea Mihoiesti, venind aici pe DN75. De asemenea din judetul Arad se poate urca de la Halmagel, pe un drum forestier. Responsabilitatea intretinerii drumurilor de acces cade in fiecare an in grija organizatorilor, astfel incat acestea sa fie usor accesibile pentru autoturisme.



Pentru cei amatorii de drumetie exista o varianta scurta de acces pe poteca din comuna Avram Iancu(aprox 2.5h, plecand de langa primarie), iar pentru pasionatii de treking accesul se poate face din comuna Arieseni sau de la Vartop urcand pe Curbata Mare(traseu banda rosie respectiv traseu banda) si de aici urmand drumul forestier de pe creasta(durata aprox 8-10 h).


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.