Capcana progresului… sau drumul ireversibil al speciei umane către dispariție(3)
Într-o postare anterioară vă spuneam că avansul tehnologic conduce la regresia îngrijorătoare a capacităților intelectuale umane. V-am promis atunci că am să detaliez câteva aspecte ale relației dintre tehnologie și abilitățile intelectuale umane…
Că să nu mă lungesc inutil, am să mă refer în această postare exclusiv la un singur aspect: cititul.
Asistăm cu toții la prăbușirea spectaculoasă a literaturii. Odată cu apariția cinematografiei, literatura a primit o lovitură serioasă… iar odată cu apariția televiziunii o lovitură devastatoare!
E mult mai ușor să vezi un film sau să te uiți la un spectacol TV… decât să citești o carte… iar cei mai mulți oameni preferă audio-vizualul. Este mai tentant și oferă o distracție mai intensă. Astfel cultura audio-vizuală a câștigat un avantaj serios în fața culturii literare. Însă avem o mică mare problemă aici…
În timp ce cititul unei cărți este mai lent și permite creierului să asimileze informația preponderent pe baze raționale… vizualizarea unui eveniment are viteza timpului real. Creierul trebuie să înghită informația exact cu aceeași viteză cu care o face în viața reală. Or, asta tinde să activeze mai mult laturile emoționale ale gândirii.
Foarte puțini oameni pot să rămână raționali sub presiunea evenimentelor care se petrec în timp real.
Literatura, în schimb, oferă gândirii timp suficient să proceseze ideile. Mai mult; absența stimulării audio-vizuale forțează imaginația să lucreze. În timp ce tu citești o carte ești nevoit să-ți imaginezi personajele, decorurile, circumstanțele, etc. Mintea ta trebuie să facă filmul evenimentelor. Și apoi trebuie să extragă esența ideilor conținute în text. Altfel nici măcar nu poți citi…
Nu toți oameni vor face exact același film al unei cărți citite… și nici nu vor extrage aceleași idei. Asta depinde de capacitatea intelectuală a fiecărui cititor.
Da… dar mintea oricărui cititor este forțată să lucreze… cel puțin funcționează!
Acum… nu ori ceea ce citești are aceeași valoare. Mintea ta construiește o realitate alternativă pe baza a ceea ce citești… mintea ta extrage idei… dar dacă textul citit e de proastă calitate, atunci întreaga construcție intelectuală e de proastă calitate. Depinde foarte mult de ceea ce citești. Bagi gunoi în cap… gunoi va ieși din tine!
Trebuie să fii foarte selectiv cu ceea ce permiți să intre în mintea ta. În orice caz… mintea lucrează. Prost sau bine, dar lucrează. Tot e ceva…
În cultura audio-vizuală mintea lucrează mult mai puțin. La un film lucrează totuși… pentru că, după vizionare, te gândești la ceea ce ai văzut și extragi esența. Tu știi că este o poveste în spatele filmului… și știi că acea poveste are ceva de spus.
Însă la TV… e un dezastru! Mintea nici nu are timp și nici dispoziție să lucreze. Nu e nevoie de nicio imaginație. Ceea ce se întâmplă, se întâmplă… și gata! Exact ca și în viața reală, unii oameni (majoritatea!) înghit totul pe nemestecate și nu învață nimic.
TV-ul este un distrugător de creiere. Iar știrile sunt devastatoare, pentru simplul fapt că îți țin mintea ocupată cu nimicuri. La fel e și cu unele jocuri video… nu chiar toate; depinde ce anume joci.
La fel este și cu rețelele de socializare… nu chiar tot ce se postează acolo; depinde la ce anume acorzi atenție. Însă nimicurile nu solicită prea mult gândirea. Creierul este și el un organ anatomic… și – ca orice organ anatomic – se atrofiază dacă nu lucrează.
Cu cât tehnologia evoluează mai mult… și cu cât accesul oamenilor la tâmpeniile astea este mai facil, cu atât mai mult se vor diminua capacitățile intelectuale ale speciei umane, în ansamblul său.
Unii dintre noi rezistă acestui fenomen… însă – sincer să fiu – nu știu dacă suntem suficienți pentru a asigura supraviețuirea civilizației umane… cel puțin nu în forma pe care o știm noi acum…
Prima parte aici: Capcana progresului… sau drumul ireversibil al speciei umane către dispariție (1)
Partea a doua aici: Capcana progresului… sau drumul ireversibil al speciei umane către dispariție (2)
Autor: Artin Side
Sursa: facebook.com
[…] Prima parte aici: Capcana progresului… sau drumul ireversibil al speciei umane către dispariție(partea 1-a)A doua parte aici: Capcana progresului… sau drumul ireversibil al speciei umane către dispariție(partea a 2-a)A treia parte aici: Capcana progresului… sau drumul ireversibil al speciei umane către dispariție(3) […]
Și de ce ar trebui să supraviețuiască civilizația umană? De ce? Să consume, să distrugă tot în jurul său inclusiv pe ea însăși? Nu este musai.
Mai este un aspect: așa cum am învățat la școală, chiar și umanitatea trebuie să parcurgă întregul ciclu. Naștere, dezvoltare, stagnare, regres și dispariție.