Impozite mai mici pe cladiri
Ministerul de Finante vrea sa umble la impozitele pe cladiri. Astfel impozitele aplicate cladirilor care au in componenta incaperi situate la subsol, la demisol sau la mansarda ar putea fi reduse din 2008.
Conform Codului Fiscal, in prezent, impozitul pe cladiri se calculeaza prin inmultirea valorii impozabile cu o cota de impozitare de 0,1 la suta. Valoarea impozabila a cladirii se calculeaza prin inmultirea suprafetei construite (exprimate in metri patrati) cu 669 lei/metru patrat pentru cladirile din beton armat sau caramida, cu 182 lei pentru cladirile cu pereti exteriori din lemn sau piatra, respectiv cu 114 lei pentru anexele din beton sau caramida sau cu 68 lei, in cazul anexelor cu pereti exteriori din lemn sau piatra.
La valoarea impozabila a cladirii se ia in calcul si anul constructiei.
In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita este mai mare de 150 metri patrati, valoarea impozabila se majoreaza cu cinci la suta pentru fiecare 50 mp care depasesc 150 mp.
Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal, ?supus dezbaterii publice, impozitul se reduce progresiv, in functie de suprafata ocupata in cladire.
Conform proiectului sunt prevazute urmatoarele variante de lucru:
- In cazul in care suprafata construita a incaperilor respective este de maxim 20 la suta din suprafata construita desfasurata a cladirii, impozitul se reduce cu 10 la suta.
- In cazul in care suprafata construita se situeaza intre 20-40 la suta din suprafata construita a cladirii, impozitul se reduce cu 20 la suta, iar daca acestea ocupa 40-60 la suta, impozitul se reduce cu 60 la suta.
- In situatia in care acestea detin peste 80 la suta din suprafata cladirii, impozitul se reduce cu 50 la suta.
Prin blocare de catre presedintia a promulgarii legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante acest proiect de OUG la fel ca si altele asteapta pe masa Secretariatului General al Guvernului.
?
Vlad T.