Codul Rutier ediția 2024 – mare atenție la flashuri și claxonare
Noul Cod Rutier 2024 vine cu surprize importante pentru şoferi. Până și flashuri, alături de claxonare au ajuns să fie considerate periculoase de către Poliția rutieră. Este important să știm că niciunul dintre aceste semnale nu este legal, cu excepția anumitor situații specifice, precizate în Codul Rutier.
Semnalele luminoase și sonore sunt utilizate într-o varietate de situații de către diferiți șoferi, unii pentru a avertiza asupra unui pericol, în timp ce alții le folosesc pentru a-și exprima nemulțumirea față de comportamentul celorlalți participanți la trafic.
Amendă pentru flash-uri 435 lei și puncte de penalizare
Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 290 sau 435 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare. Singura variantă de a folosi corect faza lungă este atunci când circuli noaptea, iar pe drum în fața ta nu se află nicio altă mașină.
Acest semnal între șoferi se folosește de multe decenii. Este modul prin care conducătorii auto se salutau de exemplu sau se ajutau reciproc, pentru a semnaliza un pericol, un accident sau chiar de a scăpa de amendă, când pândarii rutieri fac ravagii printre șoferi.
Da, acestai adevărul, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.
Când ai voie să claxonezi?
Claxonul poate fi utilizat legal doar pentru a preveni un pericol iminent, și nu pentru a comunica cu alți șoferi la o distanță mai mică de 25 de metri conform prevederilor legale.
Și acum explicația pentru care rutieriștii au făcut presinui pentru introducerea unor astfel de măsuri. Cică un studiu realizat anul trecut de Poliția Română arată că majoritatea șoferilor au fost agresați în trafic de alți conducători auto, care le-au dat flash-uri sau i-au claxonat. Nimeni nu a vazut acest studiu, nici chiar parlamentarii care au votat sprijinind puterea impotriva celor care le-a dat votul.
Cea mai tare prevedere (votată la Senat) – cine se va urca băut sau drogat la volan, chiar fără să producă niciun fel de accident rutier, riscă să rămână fără permis timp de 10 ani. La această măsură se adaugă cea votată în iulie, Legea Anastasia, care îi trimite la închisoare pe cei care se urcă băuţi sau drogaţi la volan sau fără permis și produc accidente mortale.
Vlad T.