Semnificatia lunii august in calendarul popular
Denumirea populara a lunii august – „Gustar” – vine de la verbul „a gusta” („gustare”, „gustos” etc.) cu sensul de „luna in care fructele se gusta”.
Este luna in care are loc Schimbarea la Fata, straveche sarabatoare romaneasca, patrunsa si in Biserica Ortdoxa prin apartenenta membrilor timpurii la aceeasi cultura Ariana. Una din manifestarile „Schimbarii la Fata” este si prima dulceata a fructelor pina atunci „verinoase". Acest nume este identificat drept un element sezonier.
O alta sarbatoare crestina de o importanta deosebita este Adormirea Maicii Domnului. Primii crestini au nutrit credinta ca trupul Maicii Domnului, care a slujit ca locuinta timp de noua luni Fiului lui Dumnezeu, nu a fost lasat prada viermilor, putrezirii, descompunerii, ci Dumnezeu l-a inviat indata dupa moarte.
Hora de la Prislop – 10 august
In fiecare an, in prima sau a doua Duminica a lunii August, are loc la Pasul Prislop evenimentul intitulat „Hora de la Prislop”.
Situat intr-un decor montan pitoresc, pasul Prislop atrage numerosi turisti dornici sa descopere frumusetea acestor locuri. In Zig-Zagul etnografic din Maramures, hora reprezinta principalul dans al romanilor.
Originea lui se pierde in negura vremilor, dar vechiul mesaj de armonie, pace si limita a nebuniilor omenesti, care se transmite tuturor participantilor la dans, nu poate fi tagaduit.
Hora
Hora aduna, transforma, il potoleste pe cel infranat si-l ridica pe cel slab. Hora naste furtunile pe care tot ea le
In Hora toti sunt egali.
Hora de la Prislop este o sarbatoare populara cu cantece, jocuri si port popular din judetele Maramures, Suceava si Bistrita-Nasaud.