ISRAEL ÎN UMBRA DECLINULUI AMERICAN

ISRAEL ÎN UMBRA DECLINULUI AMERICAN

0 165

Motto
„Și cuvântul Domnului mi-a venit a doua oară, zicând: Ce vezi? Și am spus: Văd o oală care clocotește; iar faţa ei este spre miazănoapte.
Atunci Domnul mi-a spus: „Din miazănoapte va izbucni un rău peste toți locuitorii țării.”
– Ieremia 1:13-14

„Hamas este o amenințare existențială mai puțin semnificativă decât prăbușirea conducerii SUA”!
Strict vorbind, războiul Israelului din Gaza nu este o tragedie, ci mai degrabă un accident oribil. Multe războaie așteaptă ani de zile să se întâmple până nu pot fi oprite. Astea sunt tragediile.
Acesta nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată.
„Informațiile” (serviciile, n.r.) israeliene au avut planurile pentru atacul Hamas din 7 octombrie cu un an înainte, precum și avertismente urgente din partea ofițerilor din eșalonul inferior chiar înainte de eveniment. Dar conducerea militară și politică de vârf le-a îndepărtat.
Acest lucru se potrivește unui model venerabil. Stalin avea planurile pentru Operațiunea Barbarossa de la spionul său Victor Sorge; US Naval Intelligence a avut avertismente cu privire la atacul asupra Pearl Harbor; iar FBI-ul a avut piesele puzzle-ului din 9/11, dar nu a reușit să le potrivească.
Serviciile de informații nu sunt recompensate pentru avertismentele în timp util, ci pentru că slujesc agendele politice ale stăpânilor lor, iar spionii legendari ai Israelului s-au dovedit a fi cu nimic diferiti de omologii lor din alte țări. Crezând că 40 de milioane de dolari pe lună subvenționați de la Qatar și alte concesii economice ar ține Hamas liniștit, guvernul israelian a refuzat să ia în considerare orice altceva.
Pur și simplu, nu există nicio luptă între 300.000 de trupe regulate din Forțele de Apărare Israelului și 30.000 până la 40.000 de ilegali Hamas înarmați ușor, la fel cum nu a existat o luptă între ISIS și armata americană și împuterniciții săi. Dacă Hamas este extirpat în întregime sau în mare măsură din Gaza, depinde de măsura în care Israelul poate rezista presiunii americane de a-și vicia operațiunile.
Rezultatul nu va fi mult diferit în niciun caz. Orice s-ar întâmpla, majoritatea celor două milioane de locuitori ai Gazei își vor petrece următorii doi ani în tabere de corturi, în timp ce restul lumii se gândește la ce să facă cu ei. Condițiile lor de viață vor fi similare cu cele ale celor peste 200.000 de refugiați evrei care au trăit în orașe cu corturi timp de până la doi ani după ce au fost expulzați din țările arabe în urma războiului din 1948.
Cu toate ororile atacurilor din 7 octombrie, acestea nu au constituit o criză existențială pentru o țară cu cea mai puternică armată din regiune și o capacitate extraordinară de solidaritate națională în fața amenințărilor externe.
Pericolul existențial pentru Israel nu vine de la granița sa de sud, ci mai degrabă – ca în Ieremia 1:13-14 – din nordul îndepărtat, mai special din Ucraina.
Administrația Biden și-a imaginat anterior că ar putea forța schimbarea regimului în Rusia prin sancțiuni paralizante.
În schimb, o mare parte a comerțului mondial și a curentilor financiari au ocolit sancțiunile americane, lăsând Rusia cu venituri din petrol abia diminuate și cu o aprovizionare constantă de componente high-tech din China, direct și prin intermediari precum Turcia, Kazahstan, Georgia și Armenia.
În loc să se prăbușească cu 50%, așa cum a prezis președintele Biden, economia Rusiei a crescut cu 3% în 2023, după ce s-a contractat cu doar 2,1% în 2022. Putin a avut un rating de aprobare de 80% în octombrie 2023. Echipa Biden este responsabilă pentru cea mai mare gafă din istoria în carouri a politicii externe americane.
Poziția strategică a Americii este pe cale să sufere o lovitură similară și poate mai devastatoare decât colapsul Vietnamului din 1975.
Cu o populație rezidentă de mai puțin de 30 de milioane față de populația Rusiei de 147 de milioane, Ucraina nu poate pune destui oameni pe teren pentru a ține linia împotriva unei armate ruse cu tehnologie comparabilă și putere de foc mult mai mare.

Autor: David P Goldman
Preluare: https://asiatimes.com/2023/12/israel-in-the-shadow-of-american-decline
Traducerea: CD
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.