Medicii din paduri – II

Medicii din paduri – II

0 257



  • Pinul: De mii de ani mugurii expectoranti sint utilizati pentru tratarea cailor respiratorii. Pe timpul faraonilor, medicii egipteni foloseau pinul pentru dezinfectarea bronhiilor. Extractele din rasini sint de asemenea folosite contra reumatismului, gutei si a bolilor de piele. Specialistii in hidroterapie ar trebui sa fie recunoscatori pinilor pentru acele si conurile lor verzi, pe baza carora se produc numeroase saruri de baie. Datorita uleiurilor esentiale, taninului si vitaminei C care se contin in muguri, pinul poate vindeca spectaculos bolile aparatului respirator si are un efect cicatrizant. Uleiul esential are proprietati antiinflamatoare, expectorante, antiseptice si diuretice, fiind un fluidifiant al secretiilor bronhice, sedativ al tusei, precum si un dezinfectant al cailor respiratorii. Aceasta substanta a dat rezultate bune in vindecarea afectiunilor laringelui, traheii si a bronhiilor, fiind folosita sub forma de inhalatii. Mai este indicat si in tratamentul pleuritelor si pneumoniilor. De asemenea, poate fi aplicat in cazuri de cistita cataracte, uretrite si pielite. Extractele de pin sint eficiente si daca sint utilizate in combinatie cu alte plante. De exemplu, cu coacaza neagra, vita de vie si mur – in reumatism cronic degenerativ si artroze generalizate; cu iedera – in spondiloze si artroze vertebrale; cu mur, merisor si sequoia – in osteoporoza senila; cu brad alb – in fracturi patologice.
  • Salcia: Nu a trebuit sa asteptam aparitia stiintei moderne sau a analizei chimice pentru a descoperi proprietatile ei. Salicina continuta in frunzele si scorta acestui copac este precursorul structurii aspirinei de astazi. Inca din antichitate se cunosteau calitatile ei de a reduce febra si durerea. Taranii faceau ceai din frunzele salciei care-i ajuta contra migrenei. Mugurii au un efect sedativ si reduc excitatia genitala in caz de insomnie.
  • Stejarul: Este cu adevarat regele padurilor, datorita longevitatii sale exceptionale fiind considerat un arbore sacru inca din antichitate. Frunzele, ghindele si scoarta stejarului sint foarte bogate in substante active si au proprietati astringente si tonice. Se folosesc contra diareii, dizenteriei si hemoragiilor. Pudra de scoarta opreste hemoragiile nazale. In timpul primului razboi mondial germanii faceau cafea din ghinde de stejar pentru a favoriza procesele digestive. Stejarul este un remediu naturist pentru astenie, disfunctii sexuale si dezechilibrele cauzate de menopauza si andropauza. Se folosesc mugurii proaspeti, radacinile tinere, scoarta interna a radacinilor, ghindele si inflorescentele, fiecare puse la macerat. Fundamental, stejarul are efecte terapeutice asupra aparatului genito-urinar, a sistemului circulator si a intestinelor. Are proprietati revitalizante asupra persoanelor cu debilitate sau de v?rsta inaintata. Mugurii regleaza functia intestinala si ridica tensiunea arteriala la hipotensivi. Radacinile tinere si scoarta lor interna au efect cicatrizant si se utilizeaza in diverse afectiuni dermatologice. Ghindele sint utile in problemele sexuale, in frigiditatea tinerelor femei, precum si in stari depresive. Inflorescentele, prin continutul bogat de hormoni sexuali, sint indicate in tulburarile aparute la pubertate sau la v?rste avansate. Din extractele de stejar se iau c?te 50 – 70 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa, de 1 – 2 ori pe zi, administrate cu 15 minute inaintea mesei. Daca se asociaza cu alte extracte de plante, se administreaza in priza unica de 70 – 100 picatu
  • Teiul: Cine nu cunoaste ceaiul rosiatic, amarui si extrem de aromatic din florile de tei? In zilele noastre nu gasesti un mai bun depurativ. De altfel este concentrat in mai multe medicamente. Efectele sale hipotensive si antispasmatice realizeaza un excelent remediu contra stresului si oboselii. Bebelusilor prea agitati li se fac chiar bai cu flori de tei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.