Floarea-soarelui (Helianthus annuus)

Floarea-soarelui (Helianthus annuus)

0 271

?


Asa ca ea statea toata ziua, de la rasaritul soarelui pana la apus, uitandu-se la iubitul ei Soare. Ca printr-o minune, Trupul nimfei s-a transformat intr-o floare. Picioarele i-au devenit o tulpina zvelta, iar fata o floare de soare. Parul ei balai a devenit un sirag de petale galbene. Transformata intr-o floare, Clydie inca se mai uita dupa soare in fiecare zi.


In urma cecetarilor legate de utilizarile acestei plante, s-a descoperit ca floarea soarelui, anghinarea si cicoarea sunt furnizori naturali de dicaffeoyl-acid chinic. Specialistii de la Universitatea din Bonn au optat de aceea pentru metode bio-tehnologice; cu acestea substanta activa este produsa cu costuri infime fata de sinteza chimica. Ei au anuntat procedeul ca patent. Daca vor reusi sa realizeze o productie de masa, aceasta va insemna o adevarata revolutie in terapia sidei.


Planta erbacee cu tulpina inalta, cu floarea mare, galbena, indreptata tot timpul dupa soare. Este o planta anuala.



  1. Parti utile:


  • ?Radacina – se recolteaza toamna timpuriu. Se dezgroapa cu cazmaua, se spala bine, dupa care se taie in fasii, pentru a nu mucegai, si se pune la uscat. Are proprietati laxative si usor calmante gastrice.


  • Tulpina – se recolteaza si se foloseste numai verde, avand puternice efecte febrifuge.

  • Frunzele – ca si tulpina, se folosesc numai verzi, avand pe langa efectele febrifuge, o actiune expectoranta si decongestiva pulmonara.

  • Petalele florii – se recolteaza prin ciupire de pe palarie si se folosesc proaspete, pentru tinctura, sau se usuca in strat subtire. Sunt un remediu uluitor de puternic, cercetari de ultima ora aratand ca au o actiune intensa de stimulare imunitara, antitumorala si de marire a capacitatii de adaptare a organismului.

  • Semintele – sunt binecunoscute ca aliment, fiind consumate mai mult prajite, ceea ce le altereaza proprietatile curative. Putini stiu ca, atunci cand sunt foarte proaspete si necojite, ele devin un remediu de forta pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.

  • Palaria – este partea din floare care ramane dupa indepartarea semintelor. In medicina populara, este un leac verificat contra durerilor de cap, a insolatiei, si-a bolilor eruptive la nivelul pielii.

2. Utilizari medicinale? ? ?



  • Bolile tumorale – se face un tratament de minimum trei luni, in care se administreaza tinctura de petale de floarea-soarelui, cate o lingurita de patru ori pe zi.

  • Constipatie – se ia cu jumatate de ora inainte de fiecare masa cate o lingurita rasa de pulbere de radacina de floarea-soarelui. Planta se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu putina apa sau suc natural din fructe.

  • Dureri de cap – se bea o cana de ceai obtinut din palarii de floarea-soarelui. Suplimentar se fac comprese cu aceasta licoare, comprese care se aplica pe tample si pe crestetul capului.

  • Faringita, amigdalita, bronsita cronica – se face tratamentul cu tinctura de petale de floarea-soarelui prezentat mai sus la prevenirea gripei. In plus, se face gargara cu acelasi preparat: trei lingurite diluate in jumatate de pahar de apa.

  • Febra – se iau 3-4 linguri de vin obtinut din frunze si tulpini de floarea-soarelui. Zilnic se pot administra pana la 6 asemenea doze, la interval de doua ore.

  • Nefrita, cistita, adjuvant in gonoree – se administreaza terciul obtinut din semintele necojite de floarea-soarelui, a carui mod de administrare l-am descris mai sus. Este un remediu de medicina veche romaneasca, a carui eficienta a fost verificata in vremea in care nu fusesera descoperite inca antibioticele si sulfamidele din farmacia moderna.

  • Pojar, eczeme – se beau zilnic 1-2 cani de ceai de palarii de floarea-soarelui, care are efecte depurative si usor antiinflamatoare. Un tratament dureaza trei saptamani.

  • Sensibilitate la gripa si la alte boli infectioase – se administreaza tinctura de petale de floarea-soarelui, cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de minim trei saptamani. Ultimele cercetari au scos in evidenta ca florile de floarea soarelui sunt mai eficecace decat echinaceea.

3.Precautii si contraindicatiiMai ales partile aeriene (tulpina, frunze, floare) ale acestei plante, dar si radacinile, dau frecvent reactii alergice. Din acest motiv, administrarea interna a florii-soarelui se face cu prudenta, la inceput in cantitati foarte mici – o zecime de doza. Daca apar tulburari, cum ar fi catarul respirator, diareea, curgerea nasului si a ochilor, senzatia de arsura la nivelul pielii, administrarea va fi intrerupta.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.