2024 ESTE ANUL DECOLONIZĂRII PLANETEI NOASTRE

2024 ESTE ANUL DECOLONIZĂRII PLANETEI NOASTRE

0 107

Există o revoluție care se produce în sudul Global.
Din Asia până în Africa și America Latină, țările în curs de dezvoltare creează o nouă paradigmă geopolitică bazată pe parteneriat, pace și progres. Mișcarea, diferită de lumea dezordinii condusă de americani, a fost accelerată de agresiunea SUA la nivel mondial.
Transformarea către o lume multipolară, care a făcut progrese semnificative în 2023, va accelera anul acesta, făcând din 2024 anul decolonizării, se arată într-un editorial apărut în publicația chineză Global Times, sub titlul “Țările din sudul Global se străduiesc să facă din 2024 anul decolonizării”, semnat de S.L. Kanthan, analist geopolitic, jurnalist și scriitor cu sediul în Bangalore (India).
Subliniind cei 400 de ani de dominare imperial europeană, apoi de dominație americană în ultimul secol, autorul arată că Occidentul “nu au apreciat potențialul Asiei și ciclurile inexorabile ale istoriei”. Dominate de orgolii, SUA s-au dezindustrializat, au externalizat sectoarele cheie de producției, și-au finanțat economia, au tipărit trilioane de dolari și s-au angajat în războaie permanente … totul până la criza financiară din 2008, “care a dezvăluit că economia americană este o schemă Ponzi, susținută de privilegiul exorbitant al dolarului american”. Pe acest fond, nimeni nu era pregătit pentru ceea ce s-a întâmplat: continua ascensiune a Chinei.

În 2009, China a devenit cel mai mare exportator mondial, iar în 2010, a depășit Japonia, devenind a doua cea mai mare economie din lume. În 2011, China a depășit SUA la numărul de brevete, iar în 2012, clasa de mijloc chineză a devenit cea mai numeroasă din lume. În 2013, China s-a clasat pe primul loc la vânzările de comerț electronic, în 2014, pe locul al doilea pe piața bursieră, în 2015, pe locul al doilea după cheltuielile în cercetare și dezvoltare, iar în 2016 a devenit cea mai mare economie din lume, după PIB-ul estimat.
Având în vedere aceste realizări, SUA au demarat isteria anti-China și au recurs la tactici ilegale și lipsite de etică pentru a bloca China. Aceste tactici includ războaie comerciale, războaie tehnologice și sancțiuni care au încălcat regulile OMC și spiritul comerțului liber. SUA au susținut, de asemenea, o revoluție culorată în Hong Kong și s-au angajat în războaie de propagandă folosind separatiștii din Xinjiang finanțați de CIA. În plus, mass-media americane au coordonat o campanie de calomnie împotriva inițiativei Chineze ‘O centură, un drum’”, arată Kanthan.
Mai mult, Kanthan subliniază că SUA au declanșat războaie prin intermediari în diferite părți ale lumii, Siria și Ucraina fiind cele mai notabile exemple, lista țărilor marcate de schimbările de regim prin implicarea SUA, în ultimul deceniu, fiind lungă: Brazilia, Bolivia, Venezuela, Thailanda, Kazahstan, Belarus, Pakistan etc.
„Lumea s-a săturat. Ultima picătură a fost atunci când SUA au impus sancțiuni șocante Rusiei, au expulzat-o din SWIFT și au confiscat 300 de miliarde USD din rezervele valutare rusești. Sudul Global a înțeles că ordinea bazată pe reguli are o singură regulă: SUA vor face orice este nevoie pentru a-și impune dominația asupra lumii”.
Accentuând creșterea importanței și atractivității BRICS+, în care cooperarea se face din poziția de parteneri suverani, cu accent pus pe infrastructură, dezvoltare economică și comerț reciproc avantajos, autorul insită să afirme că “epoca colonizării s-a încheiat”, țările din sudul Global îmbrățișând dedolarizarea.

În ceea ce privește proiecția puterii militare, imperiul SUA va fi perceput ca un “tigru de hârtie” ineficient în 2024. “În ciuda sprijinului financiar, militar și propagandistic din partea SUA-UE-NATO, în Ucraina se crede că Rusia aproape a câștigat războiul. Victoria va fi confirmată în 2024”, iar în Orientul Mijlociu SUA se confruntă cu o situație critică. “Poate fie să înceapă un război regional dezastruos și să bombardeze Gaza, Yemen, Liban, Siria și Iran, fie să recunoască înfrângerea.
Alegerea rațională a unei soluții cu două state este încă de neconceput în camera cu ecou* de la Washington.
Concluzia lui S.L. Kanthan este că în următoarea decadă va fi decis jocul între marile puteri și evoluția în Secolului XXI, însă anul 2024 va fi unul esențial.

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.roi

NOTA
* O cameră cu ecou este un mediu în care o persoană întâlnește doar informații sau opinii care reflectă și întăresc propriile lor. Camerele de ecou pot crea dezinformare și distorsiona perspectiva unei persoane, astfel încât acestea au dificultăți în a lua în considerare punctele de vedere opuse și a discuta subiecte complicate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.