Israelul chemat să dea socoteală

Israelul chemat să dea socoteală

0 65

AFRICA DE SUD, MEMBRU BRICS, CHEAMĂ SIONISMUL ÎN JUSTIȚIE
Cazul de genocid al Pretoriei împotriva Israelului este esențial, nu doar pentru a opri măcelul Tel Aviv-ului din Gaza, ci și pentru a planta primul steag al Mutipolarismului în sălile de judecată ale globului: acesta este primul caz dintre multe care vor încerca să oprească impunitatea occidentală și să restabilească dreptul internațional, prevăzute în Carta ONU. Nimic mai puțin decât conceptul complet al dreptului internațional va fi judecat săptămâna aceasta la Haga. Întreaga lume se uită.
A fost nevoie de o națiune africană, nu o națiune arabă sau musulmană, ci în mod semnificativ un membru BRICS, pentru a încerca să rupă lanțurile de fier desfășurate de sionism prin infricosare, putere financiară și amenințări non-stop, înrobind nu numai Palestina, ci și părți substanțiale din planetă.
Printr-o întorsătură a justiției istorice, Africa de Sud, o națiune care știe multe lucruri despre apartheid, a trebuit să ia un nivel moral înalt și să fie prima care a intentat un proces împotriva Israelului apartheid la Curtea Internațională de Justiție (CIJ).
Rechizitoriul de 84 de pagini, argumentat exhaustiv, documentat pe deplin și depus la 29 decembrie 2023, detaliază toate ororile în desfășurare comise în Fâșia Gaza ocupată și urmate de toți cei care dețin un smartphone din întreaga planetă.
Africa de Sud cere CIJ – un mecanism ONU – ceva destul de simplu: să declare că statul Israel și-a încălcat toate responsabilitățile conform dreptului internațional incepand din 7 octombrie2023. Și asta, în mod crucial, include o încălcare a Convenției genocidului din 1948, conform căreia genocidul constă în „acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.
Africa de Sud este susținută de Iordania, Bolivia, Turcia, Malaezia și, în mod semnificativ, Organizația de Cooperare Islamică (OCI), care reunește ținuturile islamice și constituie 57 de state membre, 48 dintre acestea adăpostind o majoritate musulmană.
Este ca și cum aceste națiuni ar reprezenta majoritatea covârșitoare a Sudului Global. Orice s-ar întâmpla la Haga ar putea depăși cu mult o posibilă condamnare a Israelului pentru genocid. Atât Pretoria, cât și Tel Aviv sunt membri ai CIJ – deci hotărârile le sunt opozabile si obligatorii.
ICJ, în teorie, are mai multă greutate decât Consiliul de Securitate al ONU, unde SUA se opune oricăror fapte dure care pătează imaginea de sine a Israelului, construită cu grijă.
Singura problemă este că CIJ nu are putere de executare. Ceea ce, în termeni practici, urmărește să realizeze Africa de Sud este ca CIJ să impună Israelului un ordin de a opri invazia – și genocidul – imediat.
Asta ar trebui să fie prima prioritate.
Citirea rechizitoriului complet al Africii de Sud este un exercițiu înfiorător. Aceasta este literalmente istorie în devenire, chiar în fața noastră, care trăim în secolul XXI, ca tânăr, dependent de tehnologie, și nu o relatare științifico-fantastică a unui genocid care are loc într-un univers îndepărtat.
Cererea de la Pretoria are meritul de a desena imaginea de ansamblu, „în contextul mai larg al comportamentului Israelului față de palestinieni în timpul apartheid-ului său de 75 de ani, a ocupației sale beligerante de 56 de ani a teritoriului palestinian și a blocadei sale de 16 ani. din Gaza.”
Cauza, efectul și intenția sunt clar delimitate, transcenzând ororile care au fost comise de la Operațiunea Al-Aqsa Flood a rezistenței palestiniene din 7 octombrie 2023. Apoi, există „acte și omisiuni ale Israelului care pot constitui alte încălcări ale dreptului internațional”.
Africa de Sud le enumeră drept „genocid în caracter, deoarece sunt angajați cu intenția specifică necesară (dolus specialis) de a distruge palestinienii din Gaza ca parte a grupului național, rasial și etnic palestinian mai larg”.
„Faptele”, introduse de la pagina 9 a cererii, sunt brutale – mergând de la masacrul nediscriminatoriu al civililor până la expulzarea în masă: Se estimează că peste 1,9 milioane de palestinieni din populația Gaza de 2,3 milioane de oameni – aproximativ 85% din populația Gaza. populația – au fost forțate să părăsească casele lor. Nu există niciun loc în siguranță unde să fugă, cei care nu pot pleca sau refuză să fie strămutați au fost uciși sau sunt expuși unui risc extrem de a fi uciși în casele lor.”
Și nu va mai exista întoarcere: „După cum a remarcat raportorul special pentru drepturile omului ale persoanelor strămutate în interiorul țării, locuințele și infrastructura civilă din Gaza au fost dărâmate, zădărnind orice perspective realiste ca cetățenii strămutați din Gaza să se întoarcă acasă, repetând o lungă perioadă de timp. istoria deplasării forțate în masă a palestinienilor de către Israel.” Hegemonul complice
Punctul 142 al cererii poate rezuma întreaga dramă: „Întreaga populație se confruntă cu foametea: 93% din populația din Gaza se confruntă cu niveluri de criză ale foametei, mai mult de unul din patru se confruntă cu o stare catastrofală” – cu moartea iminentă.
În acest context, pe 25 decembrie – ziua de Crăciun – prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a dublat retorica genocidară, promițând: „Nu ne oprim, continuăm să luptăm și adâncim luptele în zilele următoare, iar acest lucru va fi o bătălie lungă și nu este aproape de a se termina.”
Așadar, „într-o urgență extremă” și „în așteptarea determinării de către Curte a acestui caz pe fond”, Africa de Sud solicită măsuri provizorii, prima dintre acestea fiind ca „statul Israel să-și suspende imediat operațiunile armate în și împotriva Gaza.”
Aceasta înseamnă o încetare permanentă a focului. Fiecare grăunte de nisip de la Negev până în Arabia știe că psihopatii neoconservatori responsabili de politica externă a SUA, inclusiv animalul lor de companie, controlat de la distanță, ocupantul senil al Casei Albe nu sunt doar complici la genocidul israelian, dar se opun oricărei posibilități de încetare a focului. De altfel, o astfel de complicitate se pedepsește și prin lege, potrivit Convenției de genocid.
Prin urmare, este de la sine înțeles că Washingtonul și Tel Avivul vor intra fără restricții pentru a bloca un proces echitabil al CIJ, folosind toate mijloacele de presiune și amenințare disponibile. Acest lucru se potrivește cu puterea extrem de limitată exercitată de orice instanță internațională de a impune statul dreptului internațional asupra combinației excepționale Washington-Tel Aviv.
În timp ce un Sud Global alarmat este mutat la acțiune împotriva atacului militar fără precedent al Israelului asupra Gaza, unde peste 1% din populație a fost ucisă în mai puțin de trei luni, Ministerul de Externe israelian și-a înregimentat ambasadele pentru a-i invita pe diplomații și politicienii țării gazdă. să emită rapid o „declarație imediată și fără echivoc în următoarele direcții: Să declare public și clar că țara dumneavoastră respinge acuzațiile scandaloase, absurde și fără temei făcute împotriva Israelului”. Va fi destul de lămuritor să vedem care națiuni vor respecta ordinul.
Indiferent dacă eforturile actuale ale Pretoriei reușesc sau nu, acest caz este probabil doar primul de acest gen intentat în instanțe din întreaga lume în lunile și chiar anii următori.
BRICS – din care Africa de Sud este un stat membru crucial – fac parte din noul val de organizații internaționale care contestă hegemonia vestică și „ordinea bazată pe reguli”.
Aceste reguli nu înseamnă nimic; nici măcar nu le-a văzut nimeni. Parțial, Multipolarismul a apărut pentru a remedia devierea de decenii de la Carta ONU și a se grăbi schimbarii nelegiuirii întruchipate în aceste „reguli” iluzorii. Sistemul de stat-națiune care stă la baza ordinii globale nu poate funcționa fără dreptul internațional care îl asigură.
Fără lege, ne confruntăm cu război, război și tot mai mult război nesfârșit, de fapt universul ideal al Hegemonului.
Dosarul de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului este în necesar pentru a inversa aceste încălcări flagrante ale sistemului internațional și va fi aproape sigur primul dintre multele astfel de litigii împotriva Israelului și a aliaților săi pentru a schimba lumea înapoi la stabilitate, securitate și bun simț.

Autor: Pepe Escobar
Preluare: https://new.thecradle.co/articles/brics-member-south-africa-takes-zionism-to-court
Traducerea: CD
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.