„Sărăcia energetică” acută a României confirmată de Curtea de Conturi
Dincolo de triumfalismul guvernanților privind „starea națiunii” în acest moment, realitatea are un cu totul alt chip. O astfel de evaluare se desprinde fără echivoc din Raportul de audit al Curții de Conturi a României publicat acum câteva zile,mai precis în 05.01.2024. De retinut că această instituție se află în subordinea Parlamentului României și se ocupă de felul în care sunt cheltuiți banii publici, de la autoritățile locale, până la cele centrale, inclusiv pentru investiții. Raportul menționat mai la deal are ca țintă principală sectorul energetic al țării noastre.
Concluzia raportului este terifiantă: România nu are asigurata independența energetică prea curând! În cele 55 de pagini ale documentului menționat, e prezentată „fotografia” pestriță a domeniului „Energie” din țara noastră.
Astfel, aflăm cu îngrijorare că România este țara din UE cu cel mai mare preț al electricitatii raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor.
Din această pricina, aceștia se confruntă cu o situație acută de „sărăcie energetică”.
Pretul energiei electrice înregistrat la noi este de 620 euro/MW, în timp ce în Germania megawatul costă doar 230 de euro.
Efectul e usor de prevăzut în toate domeniile.
România, precum se arată în Raport, a închis jumătate din unitățile de producție a energiei din resurse convenționale, fără a fi construite, compensatoriu, noi unitati din resurse regenerabile.
Penru 2022, acest obiectiv a fost atins doar intr-o cotă de 0,64 %.
Cu toate că s-a înregistrat o scădere a consumului de energie cu 6,32 %,
România a înregistrat, în sem. al II-lea din 2022, cea mai mare creștere a prețului electricitatii la nivel de UE, respectiv de 112,35 %.
Dacă mai adăugăm și creșterea prețurilor la carburanti, „mamaliga” prețurilor și a inflației este chiar vartoasă! Înregistrându-se o producție insuficienta pentru consumul casnic și industrial, începând cu 2019, până în 2021, balanța comercială la energie a înregistrat un deficit de 735,8 milioane euro. Cu alte cuvinte, ne-am completat necesarul din importuri, ceea ce se petrece și în acest început de an!
Cum iți asterni, așa dormi!
În ultimii cinci ani, programele de guvernare au prevăzut, pentru unitățile controlate de statul român, punerea în funcțiune de noi capacități cu o putere instalată de 4900 MW. Doar pe hârtie!
În fapt, s-a pus în funcțiune o singură capacitate de producție, cu o putere instalată de doar 3 MW, aceasta reprezentând doar 0,06 % din ceea ce și-au asumat guvernele succesive.
Cu o așa „ogradă ” firavă pe sectorul energetic, România, în iunie 2023, a dispărut din clasamentul RECAL, prin care sunt menționate cele mai atractive 40 de state pentru investițiile în sectorul energiei.
De mai bine de trei ani, România nu dispune de o strategie energetică națională în condițiile în care acest obiectiv a fost menționat în toate programele de guvernare.
Ministerul Energiei, în schimb, a cheltuit cca. 2 milioane de lei pentru plata unor servicii de consultanță destinate întocmirii acestui document strategic pentru țara noastră.
Raportul Curții de Conturi atrage atenția și asupra riscului real ce planează, din pricina ritmului extrem de lent în elaborarea, selecția si implementarea proiectelor, cu privire la folosirea unor fonduri nerambursabile în cuantum de 1,62 mod. de euro, alocate României prin PNRR.
Termenul de implementare a proiectelor este în august 2026. Ministerul Energiei, însă, nu a stabilit, nici până astăzi, amplasamentul viitoarelor unități de producție, criteriu fără de care nu pot fi prinse în schema ajutorului de stat…
Acest Raport devastator al Curții de Conturi a României a fost trimis, spre informare și alertare, Președinției, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Energiei!
Vor fi în stare decidentii noștri politici să înțeleagă că „scroafa energetica” a țării abia mai suflă și că este cazul să se apuce serios de treaba chiar dacă 2024 este un an electoral?
Toma Pirau