Adrian Veștea vrea și poate să fie următorul primar al Brașovului

Adrian Veștea vrea și poate să fie următorul primar al Brașovului

4 138

Sărbătorile de sfârșit de an n-au trecut într-o serenitate contemplativă pentru ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, ci au decurs într-o autoproiecție foarte pragmatică în legătură cu viitorul său politic. Mai precis, fostul președinte al Consiliului Județean Brașov ar fi dezbătut împreună cu un cerc intim foarte restrâns de apropiați șansele sale la Primăria Brașov, la alegerile locale din septembrie anul acesta. Și, cum apropiații l-au asigurat că victoria sa va fi zdrobitoare în fața lui Allen Coliban, actualul primar al Brașovului, Veștea ar fi luat unica decizie logică din perspectiva liberală brașoveană, asaltul electoral asupra primăriei, deocamdată useristă.
O probabilitate pe care ziarul nostru a emis-o încă de astă vară.
Opțiunea pentru Primăria Brașov i-a fost sugerată și de alți sfătuitori de taină, chiar din București, care consideră că rămânerea lui Coliban la cârma primăriei, sau venirea lui Scripcaru înapoi în funcția pe care a pierdut-o în 2020, ar fi inacceptabile deopotrivă.
Mai mult, chiar partidul se pare că îi va solicita să cucerească primăria de la poalele Tâmpei într-o strategie mai largă, ce include cucerirea sau menținerea primăriilor relevante din Ardeal, Banat, București și Constanța, după ce s-a renunțat la o strategie care să includă importul de primari useriști ai marilor municipii, printre care Brașovul și Timișoara.
Asta, în situația în care predicțiile politice pentru anul 2025 nu sunt încurajatoare pentru liberali din perspectiva menținerii la guvernare împreună cu PSD, marele favorit al alegerilor parlamentare.
În termeni politici acapararea conducerilor acestor primării ale marilor municipii reședință de județ, în special din Transilvania, ar reprezenta o retragere a liberalilor pe aliniamente strategice dinainte stabilite, care le-ar asigura relevanța locală și procentele minim necesare în Parlament pentru supraviețuirea într-o eventuală opoziție aridă după 2024. Iar Adrian Veștea, devenit primar al Brașovului, ar fi propulsat într-unul din cei mai importanți piloni naționali ai acestui scenariu de avarie, foarte probabil de altfel. Un eventual și improbabil eșec, însă, l-ar poziționa la parlamentare pe locul întâi pe lista la Senat, sau pe aceea de la Cameră, din partea PNL Brașov.

Există semnale timpurii ale lui Veștea despre reorientarea sa 
Chiar ministrul brașovean însuși a avut o surprinzătoare întoarcere constantiniană în problema viceprimarului liberal Sebastian George Rusu, ostracizat de primarul Coliban, condamnând cu fermitate abuzul la care a fost supus viceprimarul său, după ce instanța a anulat deciziile primarului Allen Coliban împotriva grupului de consilieri liberali. Aspect care denotă că aceștia vor fi folosiți ca vârf de lance mediatică într-o viitoare campanie electorală a lui Veștea pentru primăria brașoveană.
Un al doilea indiciu vag, dar semnificativ din perspectivă declarativă a fost referirea lui Veștea la „Victorie” ca scop final al campaniei sale locale din 2024, ceea ce din unghiul unei eventuale confruntări electorale pentru Consiliul Județean ar fi fost redundant, pentru că pentru el ar fi fost vorba doar de formalitatea de a se prezenta la alegeri pentru a câștiga. La primărie însă și la Brașov în general lucrurile pot include neprevăzutul, nefiind clar sprijinul brașovenilor sau absența acestuia pentru primarul Allen Coliban, în această privință rețelele de socializare jucând un rol important, rețele unde primarul userist conduce detașat.
Tocmai de aceea pînă la începutul lui martie, când expiră termenul intern al liberalilor pentru a depune la BPN al PNL listele de candidați pentru municipiile reședință de județ, precedate desigur de o decizie județeană a fiecărei organizații liberale din țară, probabil la sfârșitul lui februarie, Adrian Veștea va sonda probabil electoratul brașovean printr-o analiză de partid pe cartiere, sau chiar printr-un sondaj de opinie în municipiu.

Adrian Veștea conduce în credibilitatea brașovenilor
Este de reamintit că sondajul intern al PSD Brașov de astă vară îl consacra pe Veștea pe primul loc la o distanță confortabilă de Coliban în cazul unei candidaturi a sa la Primăria Brașov, pe locul trei situându-se George Scripcaru. Lucian Pătrașcu, prezumtivul candidat al social-democraților la primărie s-ar situa undeva nu departe de marja de eroare a sondajului.


Finalizarea de către CJ-ul lui Veștea a Aeroportului Brașov-Ghimbav astă primăvară, dar și reabilitarea infrastructurii de drumuri județene, ca acela de sub munte, sau construirea unor tronsoane vitale ale unor drumuri naționale, precum și reabilitarea și dotarea principalelor spitale ale Brașovului, dar și absența totală adosarelor penale, au contribuit la acest clasament. Asta, fără a mai ține cont de ziarele tradiționale brașovene precum și de posturile locale de televiziune, în totalitate aflate în siajul lui Veștea, cu excepția RTT, aflată la dispoziția fostului primar, George Scripcaru.
De cealaltă parte eșecul demarării Spitalului de Infecțioase, aici și din cauza PSD Brașov, cel al reabilitării și/sau construirii unor pasaje noi în infrastructura rutieră a Brașovului, eșecul proiectului Inelului Verde municipal al Parcului „Brașovia”, care a fost înlocuit cu noi cartiere rezidențiale dezvoltate de rechinii imobiliari ai Brașovului, stadiul incipient al Sălii Polivalente, care are șanse minime să fie finalizată și dată în funcțiune până la toamnă, dar evident și noianul de dosare penale, l-au adus pe primarul Allen Coliban în poziția a doua în credibilitatea brașovenilor.
La această decădere a primarului a contribuit și Consiliul Local opozant, care i-a blocat o sumedenie de inițiative, favorabile sau nefaste pentru brașoveni. În favoarea sa ar pleda poziționarea superioară pe rețelele de socializare, Facebook în special, precum și o simpatie relativă din partea tineretului amator de velo-circulație și alte dispozitive simple pe roți, trotinete și skateboard-uri. Adrian Veștea, pe de altă parte, este din ce în ce mai des prezent în viața publică a brașovenilor, emanând declarații cu impact strict municipal.

Acțiuni politice directe ale ministrului Veștea pentru brașoveni
Faptul că a intervenit pentru suplimentarea posturilor pentru cadrele medicale cu un număr semnificativ de 84 numai pentru spitalele brașovene, în afară de posturile pentru restul județului, denotă o preocupare  constantă pentru o poziționare favorabilă la alegerile locale din municipiu.
O nouă ocazie, de a se arăta interesat și de evenimentele culturale ale Brașovului, Adrian Veștea o va avea vinerea aceasta, când va participa la lansarea cărții directorului Pepene de la Muzeul de Istorie, o lucrare despre Cetățuia Brașovului, culmea!, tocmai reabilitată de primarul Coliban.
Ne așteptăm la acest eveniment la un discurs mobilizator și implicat al ministrului brașovean al Dezvoltării pe principalele teme ale Brașovului.
Desigur că a-l chestiona pe Adrian Veștea acum despre decizia pe care n-are de gând s-o anunțe până la sfârșitul lui februarie, aceea de a se arunca în lupta pentru Primăria Brașov, este inutil, pentru că ministrul brașovean va da același răspuns cu echivoc: „Ori la primărie, ori la Consiliul Județean”, deoarece mai are timp de analizat și de reflectat asupra acestei decizii descrisă mai sus, inevitabilă din perspectiva informațiilor pe care le deținem.
Dar cum politica românească este instabilă și inconsecventă în esența sa, orice se mai poate întâmpla luna viitoare.

Libiu Mateescu        

COMENTARII

  1. O altă Mărie cu altă pălărie căci nimika nu se va schimba căci acest Vestea ne-a servit țeapa cu Aeroportul Ghimbav pe care noi Brașovenii îl visam de 34 Ani

  2. O altă Mărie cu altă pălărie căci nimika nu se va schimba căci acest Vestea ne-a servit țeapa cu Aeroportul Ghimbav pe care noi basovenii îl visam de 34 Ani

  3. […] PNL va anunţa până în 28 februarie candidaţii pentru posturile de primar, fiind favoriţi să candideze primarii în funcţie şi liderii de organizaţii, iar în cazul Consiliului Judeţean Sibiu, actualul preşedinte, Daniela Cîmpean, va mai candida pentru un nou mandat, a anunţat sâmbătă liderul Organizaţiei Judeţene PNL, ministrul Culturii Raluca Turcan. „Există un calendar pe care noi, ca organizaţie, o să îl respectăm şi, până în data de 28 februarie, o să desemnăm oficial candidatul pentru toate primăriile şi în municipiul reşedinţă şi în alte UAT-uri din judeţul Sibiu. Este o obligaţie pe care noi o vom respecta. În legătură cu municipiul reşedinţă nu a apărut nimic nou sub soare. Aşa cum am mai afirmat, preşedintele organizaţiei municipale are prima şansă să fie desemnat candidat la Primăria Municipiului Sibiu, iar la Mediaş avem primar în funcţie”, a precizat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă. Singurul liberal interesat să candideze pentru postul de primar al municipiului Sibiu şi care are şi cea mai mare şansă să fie desemnat candidat este Adrian Bibu, consilier municipal şi administrator public al CJ Sibiu. Acesta a mai candidat şi la alegerile locale din 2020, tot pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, când s-a clasat pe locul al doilea, după actualul primar al municipiului, Astrid Fodor, reprezentantă a Forumului Democrat al Germanilor din România. În cazul localităţilor unde există primari liberali în funcţie, aceştia sunt evaluaţi de conducerea partidului. Unul dintre primarii PNL a anunţat deja conducerea formaţiunii că nu va mai candida, iar alţi doi primari liberali spun că „se mai gândesc” dacă vor candida sau nu.„Avem evaluare pe fiecare localitate şi unde avem primari în funcţie şi unde nu avem. Mai mult decât atât, în toate localităţile unde nu avem primari, am făcut sondaje de opinie astfel încât să identificăm omul cel mai potrivit să ducă această bătălie pentru primărie. (…) Avem un primar în funcţie care a anunţat că nu doreşte să mai candideze. De asemenea, mai avem doi colegi care se gândesc, dar de aici şi până la decizia finală mai este”, a mai spus Raluca Turcan.Dincolo de comentariile sibiencei polivalente trebui să reținem că liberalii par să fi renunțat la racolarea primarilor USR aflați în funcție. Așa că primarul Coliban dacă nu va primi o ofertă de alt partid cu șanse (poate AUR) nu prea mai are șanse la un nou mandat doar cu susținerea USR.Că s-a renunțat la racolare avem un exemplu la Brașov, unde sunt informații, dar și declarații ca actualul ministru liberal Adrian veștea va candida pentru primăria municipiului reședință de județ. Vedeți si articolul: Adrian Veștea vrea și poate să fie următorul primar al Brașovului […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.