Infantilismul incredibil al Externelor americane în problema Alaskăi

Infantilismul incredibil al Externelor americane în problema Alaskăi

0 85

Tendința Rusiei de a domina zona arctică prin baze militare și prin incursiuni ale submarinelor sale atomice sau ale navelor spărgătoarelor de gheață rusești datează din perioada războiului rece incipient. Ulterior bogățiile incomensurabile ale Arcticei în petrol, gaze și metale rare au mobilizat Rusia în tendința sa de a controla total această vastă zonă a ghețurilor, care, prin topirea lor crează noi oportunități de exploatare de cătr ruși și scandinavi.
Stalin a prevăzut atunci că Oceanul Înghețat poate fi în marea sa majoritate rusesc și datorită obtuzității vederilor americane.
Superputere cu o anumită lipsă de viziune, care a înregistrat Alaska ca stat al SUA abia în 1959, deși a cumpărat regiunea de peste 1,5 milioane de kilometri pătrați încă din 1867 de la ruși.
Sancțiunile Occidentului aplicate Rusiei pentru operațiunea specială din Ucraina, denumită război de ucraineni și de occidental l-au determinat pe Vladimir Putin să pluseze și să declare spre sfârșitul anului trecut că niciun fel de granițe nu sunt fixate etern și că Rusia are și alte pretenții teritoriale datorită cedărilor ilegale și nerecunoscute înfăptuite chiar de lideri sovietici ruși, începând cu Lenin. Sa de țari din secolul al 19-lea.

Trufia americană depășită din nou de Maskirovka rusească
Puțini credeau atunci, mai ales inadecvatul și incompetentul Departament de Stat al SUA, mobilat cu noile nulități progresiste aduse de Biden cu sine acum patru ani, că Putin va avea curajul de a repune pe tapet ilegalitatea vânzării Alaskăi în secolul 19 către americani, mai ales că actul de vânzare-cumpărare n-ar purta semnătura țarului reformator de atunci, Alexandru al II-lea.
Desigur că Putin nu crede cu adevărat că va recupera Alaska de la americani, ceea ce practică el acum este celebra Maskirovka, o stratagemă elaborată de a induce adversarul în eroare printr-o diversiune.
Prin această pretenție înmărmuritoare anunțată și parafată printr-un decret prezidențial el aruncă o pârghie a instabilității și a contestării status-quo-urilor în toată lumea. Servește interesele și ale Chinei în privința Taiwanului, dar și ale Coreei de Nord împotriva celei de Sud, precum și intereselor altor state, precum Ungaria, Germania, Polonia, Serbia, chiar și România.
Mai ales însă, pregătește o nouă doctrină de reașezare a granițelor consfințite după Al Doilea Război Mondial, considerând că are dreptul pentru că în principal sovieticii au câștigat acest război cu Germania lui Hitler. Instabilitatea teritorială urmează să cuprindă întreaga lume, așa cum prin crearea BRICS Putin a destabilizat profund hegemonia unipolară economică și strategică a Americii, liderul rus anunțând astfel că este gata să susțină revendicările revizioniste ale țărilor care se alătură Rusiei împotriva Occidentului.

Documentul revizionist al lui Putin, care a consternat America
Decretul, semnat de Putin la sfârșitul săptămânii trecute, alocă fonduri pentru căutarea, înregistrarea și protecția juridică a proprietăților rusești din străinătate, inclusiv a proprietăților din fostele teritorii ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice.
Aceste teritorii ar include Alaska, zone din Europa Centrală și de Est, mari părți din Asia Centrală și părți din Scandinavia, potrivit Evenimentul Moldovei. Deci teritorii care au aparținut Uniunii Sovietice, înclusiv Moldova.
Ca de obicei sicofanții lui Joe Biden de la Departamentul de Stat n-au înțeles nimic din această stratagemă subtilă a președintelui rus și au tratat totul în obișnuita lor notă zeflemitoare și infantilă:
Într-o conferință de presă susținută luni, Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat (ministerul de externe al SUA, n.r.) a fost întrebat care este reacția SUA la gestul lui Putin. „Deci, lăsați-mă să înțeleg, a semnat astăzi ceva care spune că vânzarea Alaska este ilegitimă? Ei bine, cred că pot – vorbesc în numele tuturor celor din guvernul SUA să spun că, cu siguranță, nu o va primi înapoi. Așa că…”(sic!), a fost reacția lui Patel, preluată de ziarul Evenimentul Moldovei.
Mai precis aceasta a fost reacția acestui Departament American condus de o altă nulitate, Antony Blinken, similar cu țâfnoșenia unui copil care a înhățat jucăria altui copil și l-a asigurat pe acela că n-o va primi înapoi.
Clivajul înspre disoluție a valorii establishment-ului american este vizibil deja începând cu George W.Bush și continuă să se accentueze pe măsură ce noile valuri progresiste din societatea americană, întreținute de Soros, tind să acapareze puterea la Casa Albă.

Diplomația Americii a văzut și zile mai bune
O asemenea reacție infantilă la o evidentă Provocația rusească nu era posibilă pe vremea lui Henry Kissinger, acel colos al Externelor americane din vremea lui Nixon. Cel care inventase Diplomația Triunghiulară între SUA, Rusia și China, cu preponderența Americii între celelalte două state. Astăzi, simplitatea lozincardă a diplomației americane girată de Biden  a condus la pierderea unipolarității superputerii globale a SUA și a creat o nouă alianță antagonistă- BRICS, mult mai puternică decât Pactul de la Varșovia. Cert este că Vladimir Putin mai are surprize în turbinca sa pentru americani și nu va întârzia să le dezvăluie cât de curând, cu consecințe globale ce vor reverbera în întreaga lume.

Libiu Mateescu    

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.