După Turcia, doar Ungaria mai ține în șah alianța Nord-Atlantică

După Turcia, doar Ungaria mai ține în șah alianța Nord-Atlantică

0 79

Cel mai important hop care urma să fie trecut de Suedia în aderarea sa la NATO a fost trecut marți, când Parlamentul Turciei a ratificat aderarea. Asta, deși Suedia continua să găzduiască teroriști kurzi aflați în conflict armat cu Turcia, sau permite incendieri ale Coranului și ale drapelului Turciei în mijlocul capitalei.
Doar că Ungaria nu este mulțumită de punctele de vedere externe ale Suediei la adresa regimului de la Budapesta și a adoptat tertipul Turciei, cel cu temporizarea ratificării în Parlament.
Ceea ce-i enervează la culme pe birocrații progresiști ukrainofili din vârful NATO, inclusiv adjunctul acela prostănac, inadecvat și slugarnic, trimis de România la NATO probabil să surpe Alianța din interior cu stupiditatea sa inimaginabilă. Victor Orban, care nu manifestă nicio timiditate în fața încrengăturii euro-atlantice, l-a invitat pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, la o întrevedere de clarificare intensă și de băgare a minților în cap la Budapesta, înainte de a da undă verde Parlamentului ungar pentru acceptarea aderării Suediei.

Suedia se joacă cu focul aderării la NATO, Orban cu nervii sicofanților Alianței
Ministrul suedez de externe ar fi răspuns țâfnos cu o „răceală vikingă” convocării lui Orban, opinând că nu există „niciun motiv” de negocieze cu Ungaria pe tema aderării.
Neținând cont că Ungaria poate să țină prin veto Suedia la poarta NATO până la dizolvarea posibilă a alianței de către Trump, după reîntoarcerea sa la Casa Albă anul acesta. Fostul președinte american fiind în fapt un mare prieten al lui Victor Orban. 
„Aliații sunt exasperați”, a declarat un diplomat european de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni interne sensibile.
Faptul că Orbán a oferit „negocieri” în timp ce Ungaria nu a ridicat niciodată obiecții în timpul negocierilor de aderare este scandalos”.
Un al doilea diplomat european de rang înalt s-a făcut ecoul frustrării. „Cred că aliații se așteptau ca Ungaria să-și respecte angajamentul de a nu fi ultima”, a spus acesta. „Mișcările recente au trimis unde de șoc în întreaga alianță și există o mare doză de dezamăgire. La urma urmei, au avut tot timpul din lume să se consulte cu Suedia înainte” potrivit Cotidianul.
Ce să-i faci?
Ungaria are mândrie națională și nu este ca România, preșul și peria tuturor atârnicilor din NATO și UE, deci nu se intimidează ușor la diatribele bombastice lipsite de conținut, emise de aceștia de la bufetul și așa supraalimentat al sediului central al NATO.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.