ALEGERILE SE COMASEAZĂ! AU FOST PROPUSE DATELE DE 9 IUNIE ȘI...

ALEGERILE SE COMASEAZĂ!
AU FOST PROPUSE DATELE DE 9 IUNIE ȘI 8 DECEMBRIE!

1 95

Asăa cum era de așteptat, conform unor informații de ultimă oră în contextul discuțiilor ce se poartă pe scena politică autohtonă, cu privire la o eventuală comasare a alegerilor din acest an (2024 e an electoral, cu nu mai puțin de patru runde de scrutin), se pare că s-a ajuns la un acord.
Conform unor surse politice, liderii PSD și ai PNL ar fi ajuns la un acord cu privire la o DUBLĂ comasare a alegerilor. S-a aflat marți după-amiază, 6 februarie! Astfel, mai-marii celor două partide ce formează actuala coaliție de guvernare s-ar fi înțeles asupra unei comasări a alegerilor.
Și anume: ar fi vorba despre o primă comasare:
a alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie, iar apoi despre
– o a doua comasare – a turului 2 al alegerilor prezidențiale, cu alegerile parlamentare, pe 8 decembrie, conform unor surse din interiorul coaliției PSD+PNL.

Deși discuții în privința scenariului acestei duble comasări a alegerilor din acest an au mai avut loc deja, până la acest moment nu au fost făcute publice detalii, de niciunul dintre partide din actuala coaliție aflată la guvernare.
Au fost mai multe întâlnire la care s-a dezbătut subiectul.

Acum este prima dată când sunt lăsate să apără în public detalii și asta doar după ce preș. WK Iohannis a facut un comentariu public pe subiectul comasării unor alegeri.
După cum arată soluția apărută pe surse, varianta de comasare îndeplinește mai multe condiționări, pe lângă acea a reducerii chelutielilor și o participare mai mare a electoratului în turul 2 a alegerilor prezidențiale, prin suprapunerea cu alegerile parlamentare. La aceasta se adaugă încă un mare obiectiv atins de cele doua partide din coaliție, (PSD+PNL, care vor avea candidați la președinție cu șanse mai pentru Cotroceni) – imposibilitatea partidelor, după ce și-au văzut sacii în car (s-au numărat voturile) să mai declare și să-și anunțe susținerea pentru un anumit candidat la președinție, ca pânăla aceste alegeri. Acum toate partidele aflate în cursa electorală ori vor susține propriul candidat, or vor renunța la canditura pentru președinție și vor susține un alt candidat din afara forațiunii, aspect care le poate fi fatal în ochii electoratului.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.