Pe când SANCȚIUNI pentru judecătorii și procurorii care NU respecta obligația să...

Pe când SANCȚIUNI pentru judecătorii și procurorii care NU respecta obligația să rezolve lucrările în termenele stabilite

0 89

Ia să vedem cu un ochi câteva prevederi ale legii 303 din 2004, legea magitraților…
Art. 91. – Jurisprudență (14), Reviste (1)(1) Judecătorii și procurorii sunt obligați să rezolve lucrările în termenele stabilite și să soluționeze cauzele în termen rezonabil, în funcție de complexitatea acestora, și să respecte secretul profesional. Această expresie, termen rezonabil, este atât de relativă încât se abuzează sistematic și nepermis de această formulare, adesea forțându-se prescrierea.

Nu există sancțiune în lege pentru tergiversare ,,pe procedură”.

Privitor la rezolvarea lucrărilor în termenele stabilite, cât timp nu sunt sancționați magistrații, nu vor respecta aceste termene.
O prevedere legală lipsită de sancțiuni este un câine fără dinți și devine facultativă.Privitor la secretul profesional… și ce dacă procurorii dau la presă elemente din timpul cercetării cine și cum îi snacționează?(7)
După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii. (1)( se poate îndrepta? să fim serioși! Când vreodată?)
Termenul de prescripție a dreptului la acțiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an.
Iată ce avem noi aici. Magistratul o comite!
Justițiabilul dovedește că a fost prejudiciat prin acțiunea sau inacțiunea magistratului, statul acoperă prejudiciul și timp de un an, dacă nimeni nu l-a executat pe magistrat, a scăpat. Cred că ar trebui să se umble la termenul de prescriere. Inițierea acțiunii în regres este în atributul ministerului!
„Nasoala” este că în lege se menționează ,,se poate îndrepta” adică dacă vrea mușchii lui. Și dacă nu o face, ce? plătește ministrul?
Pentru mulți dintre cei care activează pe FB aceste probleme sunt greu accesibile din punct de vedere al intelectului dar rămân suficienți dintre ceilalți.
Când și când aflăm despre o infracțiune sau un alt delict că ,,s-a prescris” adică a comis-o dar nu ai ce să-i mai faci, legal. Poate că ar trebui o intervenție legislativă care să întrerupă curgerea termenului de prescriere de la data la care a intrat fapta în tocătorul justiției, fie el procuror sau judecător. Sunt convins că în acest fel acțiunea organelor de anchetă sau de judecată va fi inundată de celeritate.
Și, apropos, tot o intervenție legislativă ar fi necesară tot în ceeace ce privește tergiversarea deciziilor.
Niciun magistrat( procuror sau judecător) nu poate demisiona sau să se pensioneze dacă nu a finalizat dosarele pe care le are în lucru.
În concret: ai judecat de te-ai omorât, ani de zile și la final nu redactezi hotărârea și te pensionezi așa că totul se ia de la capăt. Ai cercetat și pe față și pe dos o faptă dar ai păstrat-o in rem astfel că ,,martorul”, inainte de a-i schimba calitatea, te pupă din mers iar tu procuror, chiar după ce ai administrat întreg probatoriul, nu înaintezi cauza spre judecare și pleci din sistem!

Autor: Viorel Gongu
Sursa: facebok.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.