Harti de risc natural pentru judetul Brasov
Specialistii Consiliul Judetean Brasov vor elabora in urmatoarea perioada studii de specialitate pentru intocmirea hartilor de risc natural, pentru caz de cutremure si alunecari de teren, proiect care va fi jumatate finantat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). „Conducerea MDLPL doreste sa detina pana la sfarsitul anului o imagine de ansamblu a tuturor zonelor care prezinta diferite tipuri de riscuri naturale sau industriale. Avem deja o baza de la care vom porni in analiza, pentru ca am elaborat inca de acum un an o serie de harti de risc, care au fost cuprinse in Planul de Amenajare Teritoriala a Judetului. Va trebui sa venim cu detaliile si sa trasam sistemul de coordonate topografice. Ulterior, in functie de aceste date, se va elabora un plan de masuri privind prevenirea si combaterea calamitatilor”, declara arhitectul-sef al judetului, Mihai Sarbu. Potrivit acestuia, un asemenea proiectul este destul de avansat, fiind desemnata firma care va face studiul pentru zona unde este inclus judetul
O alta documentatie de urbanism pe care o are in vedere conducerea CJ
Specialistii CJ Brasov au determinat deja zonele cu riscuri naturale si antropice (produse de om) din judet. Astfel, ariile unde se inregistreaza cel mai ridicat pericol seismic sunt Crit-Viscri-Hoghis-Dopca-Ormenis. Un mare risc de radioactivitate se manifesta in Feldioara, unde functioneaza cunoscuta Uzina R. Zonele unde se pot produce inundatii provocate de torenti sunt cele de depresiune, cum este cazul ariei Feldioara-Bod si zona Tarnavelor, precum si terenurile de pe sectorul neindiguit al Oltului din Tara Fagarasului.
Ariile preconzate a fi periculoase pentru alunecari de teren insumeaza aproximativ 27.000 ha, iar 38.000 ha au solul erodat. Zonele cele mai poluate din judet se afla in jurul marilor centre urbane.
Marius Ola