Pactul comasării a trecut sub amenințarea dosarelor DNA

Pactul comasării a trecut sub amenințarea dosarelor DNA

1 117

Cum era și de așteptat desantul coaliției la Cotroceni a fost întâmpinat dintr-un început de spectrul unor fișete pline cu dosare penale fabricate la adresa a vreo 15 președinți de consilii județene și probabil și la adresa unor primari de mari municipii. Ambele partide ar fi amenințate după modelul Dumitrescu de la Prahova, însă cu precădere PSD și Ciolacu. Dacă zilele trecute Marcel Ciolacu susura prețios printre buze că „Pentru PSD comasarea nu este o prioritate” și se retrăgea țâfnos de la negocieri, băgarea minților în cap a survenit fulgerător prin șuieratul printre dinți al președintelui Iohannis, după cum dezvăluia Cozmin Gușe.
La baza surprinzătoarei piruete a premierului, acum declarându-se în favoarea comasării, dar mai ales pentru propulsarea viitorului pensionar din Cotroceni în vreo sinecură euro-atlantică chiar de mai mică anvergură, ar sta șantajabilitatea liderilor PSD, mai ales cei din administrație, dar și din guvern.
Grindeanu de pildă, sau chiar Ciolacu în legătură cu perioada petrecută de domnia sa în Germania. Mai mult, prezența pe listele europarlamentare a candidaților amestecați ai liberalilor și cei ai social-democraților la paritate, deși PSD are dublu în sondajele reale față de PNL, denotă clar slăbiciunea principalului partid al țării când vine vorba de confruntarea cu procurorii Sistemului. Pentru că aceștia sunt într-adevăr proprietatea acestui Sistem, din moment ce dau drumul la dosarele penale de mare corupție numai la comandă politică.
Ne aducem aminte de graba cu care se numeau procurorii șefi la DNA și DIICOT înainte de constituirea coaliției stânga-dreapta, tocmai pentru preîntâmpinarea unor prea mari pretenții ale social-democraților. Iar vizita șefului FBI la sediile acestor instituții coercitive ale Sistemului exact înaintea negocierilor pentru comasare de la Cotroceni nu se poate să fi fost doar o coincidență, fericită sau nu.

Liberalii vor deconta negativitatea comasării
Pentru liberali însă, există un revers al medaliei, care i-ar putea aduce în situația de a regreta amarnic împletirea pe liste comune din nou cu PSD.

Anume că lista însumată a candidaților comuni să nu furnizeze mai muți europarlamentari pentru fiecare partid în parte, ci mai puțini. Iar primarii liberali indisciplinați de regulă, odată uzați în aceste alegeri europarlamentare suprapuse peste acelea interesante pentru ei, cele locale, s-ar putea să dea cu flit unei implicări consistente la alegerile parlamentare, ceea ce i-ar aduce pe liberali într-o situație de inferioritate la alegerile generale, copleșiți fiind de procentele zdrobitoare ale social-democraților și ale AUR.
Iar dacă vor pierde și președinția, cum este de așteptat, atunci caruselul acelor dosare penale își va schimba sensul de rotație înspre reprezentanții liberali din administrația locală. Reflectând mai profund am putea proiecta o situație mai favorabilă liberalilor în cazul în care ar fi reușit comasarea la alegerile parlamentare, singurul neajuns fiind doar prelungirea mandatelor aleșilor locali cu o jumătate de an.
CCR, formată din judecători înșurubați politic probabil că n-ar fi găsit nod în papură respectivei comasări, cum nu va găsi nici celei prezente, a europarlamentarelor cu cele locale.

Comasarea europarlamentarelor cu localele slujește interesele popularilor europeni
A existat în acest sens și o presiune externă pentru ca popularii europeni, inclusiv liberalii români, să participe cu un număr cât mai mare de europarlamentari pentru a contracara ascensiunea în Parlamentul European a naționaliștilor suveraniști din toată Europa.
Altfel, cu ce le va fi de ajutor liberalilor noștri prezența insignifiantă în acel Parlament a unui Bușoi, sau a trompetului Rareș Bogdan, ahtiați numai după călătorii în jurul lumii și după îmbuibare europeană trândavă?
Cu nimic, doar că aceasta este dorința viitorului fost locatar de la Cotroceni, față de care președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu are decât sentimente de umedă adorație și slugarnică supușenie. În niciun caz voință de opoziție obiectivă, consistentă și coerentă, ceea ce este destul de straniu pentru un general cu patru stele pe fiecare umăr, chiar și așa neadecvat și incult.
PNL va deconta în principal, în pofida sondajelor contrafăcute, oprobiul public pentru orice fel de comasare a alegerilor, în timp ce PSD și-a dezvăluit și de această dată vulnerabilitățile în zona penală a marii corupții.
Actuala comasare nu va conta prea mult în economia alegerilor parlamentare care urmează, disjunse de orice semnal care va fi fost transmis la europarlamentare, acelea fiind totuși alături de cele prezidențiale singurele care contează.

Libiu Mateescu    

COMENTARII

  1. Da așa este caci TOȚI fripturiști visează la îmbuibarea Trândavă IEUROPEANA căci ei nu se gândesc pentru ce au fost trimiși acolo.
    Ei se gândesc cum să o servească pe actuala și viitoarea președintă a MUIE ? von d’en Pfizer care va fii confirmată în funcție pentru merite deosebite aduse la eșuarea Pachebotului IEROPA !!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.