România pe post de „capră”… la Congresul PPE

România pe post de „capră”… la Congresul PPE

0 67

Cu ani buni în urmă, o cercetătoare eminentă, pe numele ei Vera Călin, scria o carte de epistemologie intitulată „Omisiunea elocventă”! Tipărită de Editura Științifică și Enciclopedică, renumită pentru seriozitatea titlurilor editate…
Tema „omisiunii” mi-a venit în minte cu ocazia Congresului PPE, eveniment de marcă găzduit, în aceste zile, de București, cu mii de participanți, între care șefi de la UE, de stat și de guvern sau lideri din cohorta PPE.
Media românească a avut două ținte mari….
Prima: Karl Nehammer, premierul Austriei, cel care ne-a spus „Nein”, și acum, pentru intrarea deplina a României în „Schengen”.
În discursul său la Congresul numit, cancelarul austriac nu a amintit nimic despre România sau despre primirea acesteia în spațiul cu bucluc! N-a ținut cont defel că se afla la București și că ar fi trebuit să dea dovadă de o minimă bunăcuviinta față de gazda reuniunii!
O omisiune elocventă, nu?
A doua: discursul președintelui României, Klaus Werner Johannes…
Acesta, spre uimirea români lor, nu a amintit nimic despre dosarul „Schengen” sau despre compensatiile mai mari la care România are dreptul datorită perturbarilor generate de războiul din Ucraina!
Cele două omisiuni menționate-din discursul cancelarului și al președintelui-nu sunt atât de depărtare între ele pe cât par!
La o analiză mai atentă, acestea par a fi ancorate în aceleași „ape freatice” ale geopoliticii europene, cu România pe post de”capră”…
Si cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei-țară non-NATO-, declarând ritos că-l preferă pe Klaus Werner Johannes ca Secretar general al NATO!
Fără sa-l fi întrebat cineva și despre ce susțin sponsorii săi de bază, SUA, Marea Britanie și Franța…
Fără cuvinte,nu?

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.