Vladimir Putin a slobozit retorica nucleară nedisimulată!

Vladimir Putin a slobozit retorica nucleară nedisimulată!

1 109

Până în prezent amenințările retorice cu retalierea nucleară în cazul afectării grave a securității Rusiei era rezervată unor personaje din jurul lui Putin, cum ar fi Medvedev, mai primitive în înțelegerea geopoliticii și mai dornice de a arăta hotărâre în sprijinirea politicii expansioniste a Rusiei. Dar, mai ales, de a-și arăta loialitatea nestrămutată față de stăpânul de la Moscova.
Putin însuși a manifestat un limbaj mai reținut în proferarea de amenințări nucleare, lăsând sintagmele belicoase de acest tip în seama slugilor sale. Iată că astăzi s-a schimbat ceva în manifestarea sa retorică, pentru prima dată acesta evocând tranșant posibilitatea unui holocaust nuclear, chiar dacă nu vede necesitatea acestuia în Ucraina, încă.
Desigur menționează această posibilitate doar ca ultimă strategie de apărare, mai ales în contextul declarațiilor exaltate despre posibila intervenție a trupelor NATO în Ucraina, ale lui Macron și ale lui Petr Pavel al Cehiei, invalidate de SUA și Marea Britanie.
Dilema incomensurabilă a analiștilor militari, în special a celor americani, este cuantificarea exacta a gradului de probabilitate a unei lovituri nucleare din partea Rusiei în raport cu retorica agresivă nucleară a liderului rus.
Subzistă desigur și interogația retorică cu privire la perimarea oricărei amenințări retorice, chiar și nucleare, în absența unei demonstrații de facto a acestei cumplite probabilități.
Cât își mai poate permite Putin să amenințe cu retalierea nucleară dacă nu face și o scurtă demonstrație a determinării sale, chiar la scara redusă a uneia sau mai multe lovituri nucleare tactice pe linia frontului ucrainean, fără a exista o amenințare majoră la adresa populației civile din cauza radiațiilor?

Politica izolaționistă și neintervenționistă a lui Trump în Europa
Mai survine și o altă variabilă în ecuația nucleară din Ucraina, care ar trebui să-i înspăimânte pe responsabilii militari ai Kievului în frunte cu Zelensky, anume atitudinea lui Trump, dacă va deveni președinte, în situația descrisă mai sus.
Va risca acesta confruntarea nucleară reciproc anihilatoare a SUA cu Rusia, în cazul unor lovituri nucleare tactice în Ucraina? Exclus, după părerea mea. Analog și cazul Franței și al Marii Britanii, care nu vor risca o astfel de escaladare a conflictului cu Rusia, indiferent de pierderile ucrainene în urma unei asemenea orori nucleare, chiar redusă fiind la lovituri tactice.
Trump, de altfel, a evocat posibilitatea ca SUA să se retragă din NATO și perspectiva unei abandonări a Europei în cazul unui conflict militar a acesteia cu o terță forță militară.
Pe de altă parte, Vladimir Putin riscă să fie aruncat în derizoriu cu retorica sa nucleară și chiar să devină ridicol în absența unei demonstrații de forță, chiar și nucleară. Iar în jurul său sunt personaje, printre care și generali importanți, care au abordări chiar mai radicale decât Putin, acesta dorindu-și probabil o întoarcere a Rusiei în Europa și ridicarea sancțiunilor economice impuse de Occident țării sale, după câștigarea războiului.
Aspect care ar deveni aproape imposibil în urma unor lovituri nucleare tactice în Ucraina. Iată care ar trebui să fie preocuparea capitală a regimului de la Kiev, de a preveni cu orice preț o asemenea escaladare a războiului, situație în care n-ar avea desigur altceva de făcut decât să se declare învins, precum Japonia în Al Doilea Război Mondial.
Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, desigur, pregătiţi”, a declarat Putin, atunci când a fost întrebat dacă Rusia este cu adevărat pregătită pentru un război nuclear.
Putin a afirmat că SUA au înţeles că, dacă desfăşoară trupe americane pe teritoriul rus – sau în Ucraina – Rusia va trata demersul drept o intervenţie.
În Statele Unite „sunt suficienţi specialişti în domeniul relaţiilor ruso-americane şi în domeniul reţinerii strategice.

Prin urmare, nu cred că aici totul se îndreaptă rapid către aceasta (o confruntare nucleară – n.r.), dar suntem pregătiţi pentru aceasta” a asigurat Putin, preluat de Cotidianul.

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Tot n-am înțeles care e treaba rahatilor de americani, francezi și alți pupincuriști?! Ucraina, care Nu exista conform ONU, e o problema interna a Rusiei și atât!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.